Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, despre Legea salarizării

Preşedintele Klaus Iohannis discută, astăzi, la prânz, la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, despre efectele aplicării Legii privind salarizarea bugetarilor. Legislaţia în domeniu a fost modificată, fiind incluse mai multe amendamente pentru corectarea unor disfuncţionalităţi şi neclarităţi salariale. Şefa guvernului va veni, apoi, în parlament la „Ora premierului”, unde a fost invitată de PNL. Angela Matei prefaţează acest moment:
Reporter: Premierul Viorica Dăncilă va explica astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, unde sunt banii din creşterea economică. Tema a fost aleasă de grupul parlamentar PNL, cel care a solicitat prezenţa prim-ministrului la „Ora guvernului”. Pentru Viorica Dăncilă este prima participare la o astfel de dezbatere de la preluarea funcţiei de şef al executivului. Întrebările liberalilor sunt legate de absorbţia fondurilor europene şi stadiul marilor proiecte de investiţii în infrastructura de transport sau sănătate, după cum precizează liderul PNL, Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Am stabilit strategia pentru convocarea la Parlament a premierului Dăncilă, ca să dea seamă pentru deteriorarea din ce în ce mai evidentă a puterii de cumpărare a populaţiei, pentru prăbuşirea indicatorilor economici la toate capitolele, blocajele inadmisibile în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi pentru blocarea investiţiilor în general în România.
Reporter: Reprezentanţii guvernului susţin în schimb că sistemul de achiziţii publice va fi simplificat până la sfârşitul acestei luni, pentru a sprijini creşterea investiţiilor. Explică ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici: Vom avea termene mai scurte în ceea ce înseamnă contestaţiile, un acces mai greu, să spunem, pentru că sunt multe firme care au făcut un sport din a contesta orice achiziţie publică din motive variate şi a doua idee de act normativ este aceea de a centraliza /achiziţiile/ publice şi aici vom crea în Ministerul de Finanţe o structură care va face o achiziţie unică centralizată pe diferite produse, că vorbim de combustibili, că vorbim de maşini, că vorbim de medicamente.
Reporter: În ceea ce priveşte inflaţia, Eugen Teodorovici dă asigurări că aceasta va fi apropiată de cea estimată de guvern pentru 2018./ilixandru/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 aprilie)