2018. április 4

Elutasitották a kultúrminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselőház 94 szavazattal, 159 ellenszavazattal és 7 tartózkodás mellett elutasitotta  az ellenzék egyszerű bizalmatlansági inditványát. A képviselők kedden vitatták meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által George Ivaşcu kultúrminiszter ellen kezdeményezett egyszerű bizalmatlansági inditványt, mig szerdán, szavazás révén, elutasitották.A liberálisok a dokumentum benyújtásával figyelmeztetni akartak a centenáriumi események megszervezésének a hiányosságára. A PNL az átláthatóság, valamint a Parlamenttel tartandó állandó párbeszéd és koherens stratégiák hiányával vádolta a Művelődési Minisztériumot.Gigel Ştirbu képviselő, a kultúrbizottság elnöke szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) rosszul irányitja a Centenárium megünneplésének szentelt programot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A Román Akadémia létrehozásának 152-ik évfordulóját ünnepelték

Szerdán a Román Akadémia létrehozásának 152-ik évfordulóját ünnepelték. Az intézmény küldetéséről Cristian Hera, az akadémia ideiglenes elnöke, valamint több személyiség beszélt. „Az akadémia létrehozásától mostanig hozzájárult a nemzet kulturális örökségének gazdagitásához és ez igy lesz ezután is”, mondotta Cristian Hera, aki egyben közölte, hogy az akadámia elnöki tisztségének betöltésére vonatkozó jelöltlistán szerepel Bogdan Simionescu, Ioan Aurel Pop és Victor Voicu. A választásokat április 5-én tartják. Cristian Hera, aki jelenleg a Román Akadémia ideiglenes elnöke megerősitette, hogy egészségi okok miatt nem pályázza meg e mandátumot, noha őt is javasolták e tisztségre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A Képviselőház plénuma elfogadta a referendumtörvényt módositó tervezetet

A Képviselőház, mint döntő fórum, szerdán eredeti változatban fogadta el a referendumtörvényt módositó tervezetet, amelyet a szociáldemokraták javasoltak és amelyet Klaus Iohannis államfő megfontolás végett visszaküldött a Parlamentnek. A dokumentumot a képviselők a Szenátus által korábban elfogadott formában hagyták jóvá és elutasitották Klaus Iohannis kérését. A tervezet megvonja az államelnöktől azt a jogot, hogy döntsön az alkotmány felülvizsgálásáról szóló népszavazás kiirásáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A Román Parlament tiz évvel ezelőtt került be a Rekordok Könyvébe

Szerdán, április 4-én van tiz éve, hogy a Román Parlament bekerült a Rekordok Könyvébe, lévén a  legnagyobb, a legmasszivabb és a legdrágább közigazgatási épület világviszonylatban. Az épület összfelülete 330.000 négyzetméter és megépitéséhez csaknem teljes egészében román gyártmányú anyagokat használtak: 1.000.000 köbméternyi márványt, 550.000 tonna cementet, 700.000 tona acélt, 2.000.000 tona homokot és 3.500 tonna kristályüveget. Az épitkezési munkálatok 1984-ben kezdődtek, miután Nicolae Ceauşescu elrendelte Bukarest újraépitését. Az évek során az épület számos, jelentős politikai eseménynek adott helyet, mint például: itt szervezeték meg a NATO-csúcstalálkozót, az Ifjúsági ENSZ-konferenciát, az EBESZ Parlamenti Közgyűlését és a NATO Parlamenti Közgyűlését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Rozalia Ganciulescu