BNR a decis să nu majoreze rata dobânzii de politică monetară

Rata dobânzii de politică monetară rămâne la 2,25% pe an. BNR a decis astăzi să nu o majoreze din nou în condiţiile în care ea fusese crescută de două ori consecutiv în precedentele şedinţe ale Consiliului de Administraţie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că lupta împotriva inflaţiei poate fi comparată cu tratarea unei afecţiuni.
Mugur Isărescu: Noi spunem că un tratament bun înseamnă nu numai medicamentul, dar şi dozajul şi cadenţa în care se aplică acest tratament şi am hotărât având în vedere că nu toate efectele măsurilor luate în lunile anterioare se văd în piaţă şi, în plus, avem modificări în plan european. Trebuie să aşteptăm să vedem cum reacţionează pieţele, ce se întâmplă în Europa şi care va fi evoluţia inflaţiei. Previziunea noastră este că se va ajunge undeva în jurul nivelului de 5% la o plafonare, la un plafon al inflaţiei şi aceasta va coborî. Să vedem dacă se confirmă această previziune şi luăm măsuri ulterioare.
Reporter: Mugur Isărescu spune că banca centrală nu ia hotărârile de politică monetară sub influenţa presiunilor politice sau de altă natură, ci pe baza unor date economice şi fapte concrete, însă admite că disputele din ultima perioadă din societate pe marginea activităţii BNR nu uşurează luarea acestor decizii. Guvernatorul BNR a mai spus că s-ar putea să existe presiuni temporare pe deprecierea leului, însă a adăugat că BNR ia în calcul când stabileşte măsurile de politică monetară inclusiv ca acestea să nu ducă la stimularea intrărilor de capital şi, implicit, la aprecierea monedei naţionale, deoarece, chiar dacă asta ar ajuta BNR, nu ar face bine economiei./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 aprilie)