Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Realizator: Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, reexaminată la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Potrivit noilor prevederi, refendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei va avea loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, iar Guvernul are obligaţia de a prezenta public data consultării populare.
Reporter: Practic, deputaţii au păstrat forma adoptată în Senat, respingând cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Ca atare, şeful statului este eliminat din procedura organizării unui referendum de reviziuire a Constituţiei deoarece, până acum, în cazul în care legislativul elabora un proiect de lege când se organiza un astfel de referendum, preşedintele avea două opţiuni: fie să promulge, fie să îl retrimită pentru reexaminare. În cadrul dezbaterilor generale, deputatul social-democrat Roxana Mînzatu a afirmat că actul normativ este important pentru organizarea referendumului naţional pentru redefinirea familiei.
Roxana Mînzatu: Trei milioane de români aşteaptă adoptarea acestei legislaţii şi nu mai tolerează blocaje sau tertipuri. Este extrem de important deci să ne asumăm foarte clar că avem majorităţi tăcute în această ţară care, prin manieră democratică, cu iniţiativă legislativă cetăţenească, semnând şi asumând, să îşi exprime o anumită intenţie cu privire la valorile fundamentale ale României, să fie respectate.
Reporter: În schimb, deputatul USR Stelian Ion a precizat că toate referirile la referendumul familiei nu au fundament.
Stelian Ion: Această modificare nu se referă la referendumul pentru redefinirea familiei. Această modificare se referă la Legea referendumului, care va fi folosită ori de câte ori fie o iniţiativă parlamentară, fie o iniţiativă cetăţenească va conduce la un astfel de referendum.
Reporter: Coaliţia pentru Familie a strâns aproximativ 3 milioane de semnături pentru redefinirea familiei şi pentru o propunere de revizuire a Constituţiei. Iniţiativa este în circuit legislativ şi prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.
Realizator: USR a anunţat că va contesta din nou la Curtea Constituţională documentul şi în forma adoptată astăzi, susţinând că parlamentarii puterii se folosesc de iniţiativa cetăţeanească pentru a modifica Legea referendumului şi pentru a-l elimina pe preşedinte din procedurile de organizare a unei consultări populare de modificare a Legii fundamentale./ilixandru/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 aprilie)