Pasiune, mister şi reverie muzicală cu Volkhard Steude şi Cătălina Butcaru

 

Săptămâna Luminată aduce o dată în plus bucurie melomanilor, căci Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, şi pianista Cătălina Butcaru, revin la Bucureşti şi Timişoara cu două recitaluri şi un concert, cuprinse într-un program mai amplu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania.

Volkhard Steude, cel care a putut fi ascultat în calitate de concertmaestru al Filarmonicii din Viena şi la celebrul concert de Anul Nou 2018, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei.

Primul recital va avea loc pe scena Sălii Radio din Bucureşti, joi, 12 aprilie, de la ora 19:00 şi al doilea la Timişoara, în cadrul Festivalului Timişoara Muzicală, pe 14 aprilie, la Sala Capitol, ora 19:00.

Programul de anul acesta propune un itinerariu al sonorităţilor încărcate de melancolie, pasiune, mister, reverie, cuprinzând sonate de Beethoven, Schumann, Brahms şi poemul de Chausson.

Volkhard Steude este pentru al treilea an în România, iar experienţele anterioare îl fac să revină cu plăcere şi nerăbdare: „De România mă leagă multe amintiri frumoase. Este întotdeauna un sentiment special să cânţi un concert în oraşe pline de farmec cum sunt Sibiul, Timişoara sau Bucureştiul. Cătălina Butcaru este o pianistă minunată, o parteneră muzicală sensibilă, care inspiră. Mă bucur că vom fi prezenţi în România pentru a treia oară şi sperăm că muzica noastră îşi va croi drum către inimile ascultătorilor”.

De asemenea, cei doi vor fi soliştii dublului concert pentru vioară, pian şi orchestră de coarde de Mendelssohn, vineri, 13 aprilie, la Sala Radio, în cadrul concertului Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de Cristian Lupeş.

„Suntem onoraţi de invitaţia Radio România de a interpreta anul acesta şi la Bucureşti, împreună cu Orchestra Naţională Radio, Dublul Concert în re minor pentru vioară şi pian de Mendelssohn. Dublul concert este un experiment interesant de muzică de cameră cu expunere solistică, o raritate muzicală care merită atenţia publicului bucureştean. Este o lucrare plină de elan şi prospeţime, dar şi de o siguranţă retorică uimitoare pentru vârsta de 14 ani, când a fost compus de Mendelssohn” – Cătălina Butcaru.

Itinerariul muzical din acest an face parte din proiectul Vienna Meets Romania, care facilitează contactul direct al membrilor Filarmonicii Banatul din Timişoara cu membri ai Filarmonicii din Viena prin workshop-uri, sesiuni de lucru comune, concerte şi recitaluri. Proiectul se desfăşoară până în 2021, când Timişoara va deveni Capitală Europeană, cu sprijinul BCR ca sponsor principal şi al societăţii Austro-Române din Viena.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Stradivarius din 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa şi Japonia, dar şi impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum şi publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanţa şi stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obţinut diploma de solist. În 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra şi doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris în cronica sa: „… This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years…” Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Recitaluri:

Joi, 12 aprilie, ora 19:00, Sala Radio, Bucureşti

Sâmbătă, 14 aprilie, ora 19:00, Sala Capitol, Timişoara

Program: L. van Beethoven – Sonata nr.10 în sol major, op. 96; R. Schumann – Sonata nr.1 în la minor, op.105; E. Chausson – Poème, op. 25; J. Brahms – Sonata nr. 3 în re minor, op.108.

Concert:

Vineri, 13 aprilie, ora 19:00, Sala Radio, Bucureşti

Orchestra Naţională Radio, dirijor: Cristian Lupeş

Program: F. Mendelssohn – Dublul concert în re minor pentru vioară, pian şi orchestră de Coarde, MWV 04.

Organizatori: Radio România, Filarmonica Banatul Timişoara. Turneu susţinut de Banca Comercială Română. Cu sprijinul: Societăţii Austro-Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Hotnews, Revista 22, Cariere, Zile şi Nopţi, Epoch Times Romania, Romania Pozitivă , agentiadecarte.ro.