Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Trio la Batalha

În cadrul programului „Muzică românească în marile catedrale ale Portugaliei“, program menit să celebreze Centenarul Marii Uniri, sâmbătă 14 aprilie 2018, ora 19.00, va avea loc concertul formaţiei camerale Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Trio, în monumentala biserică gotică a Mânăstirii Batalha.

Trio-ul, compus din Iulia Cazacu (vioară), Ştefan Cazacu (violoncel) şi Marin Cazacu (violoncel), va interpreta piese din repertoriul românesc şi european, pregătite special pentru acest eveniment:

Antonio Vivaldi – Sonata nr. 5 pentru două violoncele şi vioară;

Arcangelo Corelli – La Folia pentru vioară şi 2 violoncele solo;

Tomaso Albinoni – Adagio pentru trio;

Jean Batiste Barriere – Sonata pentru două violoncele;

Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară şi două violoncele;

Constantin Dimitrescu – Dans Ţărănesc pentru două violoncele şi vioară;

George Enescu – „Lăutarul” din Suita Amintiri din Copilărie;

Georg Ligeti – Balada si Joc pentru vioara si violoncel;

Haendel/Halvorsen/Cazacu – Passacaglia.

Mânăstirea Batalha este cea mai renumită construcție sacrală gotică de cult din Portugalia. A fost construită între secolele XIV și XVI, în amintirea victoriei repurtate de către regele portughez João I (1385-1433), în bătălia de la Aljubarrota, contra trupelor castiliane, moment întemeietor al istoriei Portugaliei ca stat independent. Mânăstirea este impresionantă nu doar prin dimensiunile ei, ci și prin soluțiile arhitectonice și prin bogăţia decoraţiei gotice. Monumentul a intrat în anul 1983 pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO și se bucură anual de sute de mii de turiști din întreaga lume.

Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu“. A cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin. A participat la festivalurile de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio. Din 1992 este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo”, prezent pe scenele portugheze în 2013, la Centrul Cultural din Belém (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski.

Concertul este organizat în parteneriat de Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză şi Mânăstirea Batalha, instituție care face parte din reţeaua portugheză a muzeelor naţionale. Programul „Muzică românească în marile catedrale ale Portugaliei” va continua cu concertul formației Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Triode la Igreja dos Clérigos din Porto, în 18 aprilie 2018.

Institutul Cultural Român de la Lisabona