DEUTSCHE WELLE: România sare peste Bulgaria, în fruntea listei de decese rutiere din Europa

Statistici publicate de Comisia Europeană arată că 25.300 de oameni au murit pe drumurile UE în 2017. Ținta fixată în 2010, de a reduce numărul deceselor la jumătate până în 2020, pare un obiectiv îndepărtat.

Rata deceselor rutiere a urcat în România la 98 per milion de locuitori în 2017, plasând-o cu puțin înaintea Bulgariei (96). Nici un alt stat UE nu are o rată mai mare de 80 per milion, conform datelor publicate de Comisie marți. /…/

Germania a raportat anul trecut 3.177 de decese. Cu 38 de decese per milion de locuitori, ea a atins cea mai scăzută rată de după 1953.

Din punct de vedere statistic, cele mai sigure state membre sunt Suedia și Regatul Unit, cu mai puțin de 30 de decese per milion în 2017.

Noi propuneri la nivelul întregii UE

Campania pe termen lung a UE a dus la scăderea deceselor de la 54.000 în 2001 la 31.500 în 2010.

Deși normele de siguranță rămân stabilite în general la nivel național și local, Comisia vrea să propună noi măsuri luna viitoare.

Între acestea s-ar număra îmbunătățirea infrastructurii rutiere, investiții direcționate spre locuri cunoscute ca provocând accidente și noi tehnologii pentru reducerea erorilor șoferilor.

Propuneri făcute de Consiliul European pentru Siguranță în Transporturi (ETCS) includ Asistența Inteligentă de Viteză (ISA), un sistem de asistare a șoferului, și dispozitive pentru blocarea igniției motorului atunci când șoferul a consumat băuturi alcoolice.

ETCS estimează că până la un sfert dintre decesele de pe drumurile europene din fiecare an sunt legate de alcool.

În februarie 2017 UE a dispus Franței, Regatului Unit și Germaniei să-și amelioreze legislația privind poluarea automobilelor, ele riscând în caz contrar penalități legale. Comisia a declarat că nivelurile „persistent ridicate” ale dioxidului de azot au provocat 70.000 de decese premature în Europa în 2013, de trei ori mai multe decât cele provocate de accidente rutiere în același an.

http://www.dw.com/en/romania-pushes-past-bulgaria-to-top-list-of-road-deaths-in-europe/a-43325623

Traducere: Andrei Suba/asuba/abuzoian

DEUTSCHE WELLE (Germania), 11 aprilie 2018