Concert de orgă la Catedrala Sf. Iosif

Arhiepiscopia Romano-Catolică București marchează deschiderea Anului Centenar cu un Concert de orgă organizat duminică, 15 aprilie 2018, ora 19.30, la Catedrala Sf. Iosif din capitală.

Concertul va fi susținut de cinci organiști români din țară și din străinătate: Alexandra Codreanu, Ursula Philippi, Fernanda Romila, Dan Racoveanu şi Marcel-Octav Costea. Intrarea la concert este liberă, iar publicul va avea ocazia să asculte lucrări de L. N. Clérambault, J. Brahms, Samuel de Lange sr., Dinu Lipatti și Alexandra Codreanu.

Evenimentul muzical marchează o serie de premiere: dintre cei cinci organiști care vor concerta duminică seara, Alexandra Codreanu și Ursula Philippi vor cânta pentru prima oară la orga Catedralei Sf. Iosif. De asemenea, majoritatea lucrărilor care vor fi executate în timpul concertului sunt prime audiții pentru Catedrala Sf. Iosif, lucrarea Alexandrei Codreanu fiind, totodată, primă audiție în România.

Concertul deschide seria de evenimente cultural-religioase organizate de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București cu prilejul Centenarului Marii Uniri din 1918. Totodată, evenimentul muzical anticipează, pentru publicul meloman din capitală, Festivalul Internațional de Orgă care va fi organizat la Catedrala Sf. Iosif și va debuta în luna mai a acestui an. Pentru Catedrala Sf. Iosif – monument de cultură înscris în patrimoniul naţional al României – muzica de orgă a ocupat mereu un loc important, reunind în ultimul veac organiști renumiți din țară și din străinătate.

Actuala orgă a Catedralei, care a înlocuit în 1930 orga Merklin din Paris, este realizată de firma „Wegenstein şi fiii” din Timişoara: are trei claviaturi, pedalier, 3.375 de fluiere, 54 de registre principale şi 36 de registre auxiliare, fiind foarte potrivită pentru concerte, iar registrul ei de harpă/vibrafon este extrem de rar și a rămas unic în peisajul românesc.

(Biroul de presă – Arhiepiscopia Romano-Catolică București – 13 aprilie 2018)