Criza siriană: Tensiuni între Statele Unite şi Rusia

Eventualele lovituri militare occidentale în Siria – ca represalii la folosirea armelor chimice de către regimul lui Bashar al Assad – au dus tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia la cel mai înalt grad, de la încheierea războiului rece – apreciază analiştii din întreaga lume, citaţi de agenţiile de presă. Preşedintele Donald Trump, care şi-a reunit, ieri, echipa de securitate naţională, n-a tranşat, deocamdată, problema loviturilor aeriene în Siria, în timp ce secretarul american al apărării a spus, tot ieri, că utilizarea armelor chimice în Siria este pur şi simplu impardonabilă.
Reporter: Doina Saiciuc – Reuniunea de ieri după-amiază a principalilor consilieri pentru securitate naţională ai preşedintelui Trump s-a încheiat fără a fi fost luată decizia unui atac împotriva regimului Assad – a arătat într-o declaraţie purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, ceea ce reflectă îngrijorările Pentagonului privind faptul că o campanie concertată de bombardamente a Occidentului ar putea escalada într-un conflict mai amplu cu Rusia şi Iranul. În audierile de ieri din Congres, secretarul apărării, Jim Mattis, a încercat să tempereze retorica, deşi preşedintele Trump a promis încă o dată că un atac va avea loc destul de curând.
Jim Mattis: Nu suntem angajaţi pe teren acolo, deci nu vă pot spune că avem dovezi, deşi avem informaţii media şi de pe media socială care arată că a fost folosit gaz /florind/ sau gaz sarin. Avem o preocupare tactică care îi priveşte pe civilii nevinovaţi pe care încercăm să-i protejăm, iar la nivel strategic încercăm ca situaţia să nu scape de sub control.
Reporter: Secretarul apărării a cerut prudenţă şi luarea în considerare a unei strategii mai ample, inclusiv în ce priveşte încercarea de a obţine mai multe angajamente din partea aliaţilor. Jim Mattis a spus că un răspuns militar la atacul din Duma trebuie echilibrat, din perspectiva ameninţării izbucnirii unui război mai amplu şi că Pentagonul va notifica Congresul înaintea oricărui atac împotriva guvernului sirian./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 aprilie)