Vizita ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian la Belgrad

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat joi, după întâlnirea cu ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, că Serbia și Franța sunt „țări prietene”, iar schimburile comerciale și cooperarea economică au atins cel mai ridicat nivel. Vucic a declarat că, în timpul întrevederii cu diplomatul francez, a trecut „punct cu punct” Acordul de la Bruxelles și a prezentat realizările Serbiei. Șeful diplomației franceze a transmis că Acordul de la Bruxelles este bun și trebuie implementat.
Vucic a declarat că a discutat cu ministrul francez despre parcursul european al Serbiei, despre așteptările Serbiei din partea Franței, dar și despre ce așteaptă Franța din partea Serbiei. S-a discutat despre avansarea colaborării bilaterale în toate domeniile, inclusiv despre cooperarea in domeniul tehnicii militare. Vucic a declarat că s-a discutat despre relațiile dintre Belgrad și Pristina și a subliniat că Belgradul și-a îndeplinit toate obligațiile, însă Pristina nu a aplicat niciun acord convenit la Bruxelles și nu a format Uniunea Comunităților Sârbești din Kosovo. „Această realitate o voi prezenta vineri și cancelarului german Angela Merkel, deoarece este adevărată și nu poate fi contestată de nimeni, oricât s-ar strădui” – a declarat Vucic.
Ministrul francez a declarat că Franța regretă evenimentul de la 26 martie de la Kosovska Mitrovica și a precizat că ambasadorul Franței la Pristina a intervenit imediat după arestarea și expulzarea lui Marko Djuric din Kosovo. Jean-Yves Le Drian a pledat pentru „rezolvarea conflictului” cu Pristina și a apreciat că perpetuarea „conflictului înghețat” va complica situația. Potrivit ministrului francez de externe, Acordul de la Bruxelles este bun și trebuie implementat. „Franța sprijină acest acord” – a declarat Jean-Yves Le Drian. Ministrul francez de externe a anunțat că vizita sa este premergătoare vizitei la Belgrad a președintelui Franței, Emmanuel Macron. Vucic a declarat că a solicitat un sprijin mai puternic din partea Franței. „În ce privește Kosovo nu avem aceleași opinii, dar pentru noi este important să ne prezentăm pozițiile” – a declarat Vucic, adăugând că relațiile dintre Serbia și Franța au un viitor bun. Ministrul francez a apreciat că bunele relații sunt importante pentru ambele state și a subliniat că Franța a investit importante resurse pentru a participa la construcția metroului de la Belgrad, colaborare care va întări încrederea dintre Serbia și Franța. „Am discutat mult despre aderarea Serbiei la UE și așteptăm noul raport al Comisiei Europene privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană” – a declarat șeful diplomației franceze, adăugând că Franța sprijină toți pașii Serbiei spre UE și va participa la summitul UE – Balcanii de Vest de la Sofia. „Cu sprijinul Franței și al președintelui Macron, Serbia va merge înainte, dar reformele economice și cele din justiție sunt necesare în procesul de aderare” – a declarat ministrul francez./rmihaj/menescu

(www.rts.rs – 13 aprilie)