Retrospectivă a cinematografiei româneşti la Madrid

La Madrid începe mâine „Un secol de cinema românesc”, o retrospectivă a cinematografiei româneşti, de la primul lungmetraj, până la debuturile regizorilor „Noului Val” în anii 2000. Până la sfârşitul lunii mai, Cinemateca spaniolă va găzdui proiecţiile a 12 filme. După cum transmite corespondenta RRA, Annamaria Damian, retrospectiva va fi reluată la toamnă în regiunea Andaluzia, din sudul Spaniei, unde vor fi proiectate 26 de filme româneşti.

Reporter: Retrospectiva începe cu filmul „Hotel de lux”, realizat de Dan Piţa, premiat cu „Leul de argint” la Veneţia în anul 1992. După proiecţie, regizorul Dan Piţa şi criticul de film spaniol Roberto Cueto vor intra în dialog cu publicul prezent. Duminică, spectatorii spanioli şi români vor vedea la Cinemateca din Madrid filmul „Restul e tăcere” de Nae Caranfil, care are ca punct de plecare primul lungmetraj românesc realizat în 1912, numit „Independenţa României”.

Unul dintre protagoniştii peliculei, actorul Ovidiu Niculescu, va dialoga apoi cu realizatorul emisiunii „El séptimo vicio” (Al şaptelea viciu) de la Radioul public spaniol şi cu publicul prezent după proiecţie. Institutul Cultural România de la Madrid şi Societatea pentru dreptul de autor în cinematografie şi audivizual, organizatorii evenimentului, au mai selecţionat pentru această retrospectivă, între altele, „Răscoala” de Mircea Mureşan, „Secvenţe” de Alexandru Tatos şi „A fost sau nu a fost” de Corneliu Porumboiu./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 aprilie