Cât de importantă este Europa pentru Germania?

Întâlnirea care a avut loc astăzi între preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, poate să fie crucială pentru reforma Uniunii Europene. Acesta deoarece la o lună de zile de la intrarea în funcţie a noului guvern de la Berlin – în opinia presei germane – entuziasmul pro-european al executivului german pare că a pălit. Emmanuel Macron însă, în discursul său de marţi în Parlamentul European, a proiectat o Europă bazată pe solidaritate în jurul valorilor comune, ceea ce presupune o întărire a instituţiilor europene.

Convenţia de coaliţie dintre alianţa CDU-CSU (Uniunea Creştin Democrată şi Uniunea Creştin Socială) şi SPD (Partidul Social Democrat) chiar din preambulul său, este dominată de politica europeană: „Dorim să lucrăm împreună ca Germania (…) să se manifeste în spiritul solidarităţii reciproce” – scrie în document. Cu alte cuvinte, cele două partide care alcătuiesc guvernul federal aşteaptă solidaritate de la celelalte ţări în ceea ce privește situația refugiaţilor.

În decurs de o lună de zile de la instalarea guvernului de coaliţie, analiştii germani constată că politica pro-europeană este lăsată pe plan secundar. Priorităţile executivului au fost îmbunătăţirea legislaţiei privind formarea profesională şi majorarea salariilor cu 7,5% din sectorul public. Desigur, se poate spune că înţelegerea privind guvernul de coaliţie a fost elaborată pe vremea când SPD era  condus de Martin Schulz, fostul preşedinte a Parlamentului European, care este foarte interesat de soarta Uniunii. Însă între timp acesta s-a retras de la conducerea partidului, iar urmaşul său, Olaf Scholz, devenit şi vicecancelar, este fostul primar al oraşului Hamburg şi este de înţeles că se concentrează mai mult pe problemele de politică internă. Este greu de crezut însă că ezitarea guvernului federal în abordarea problemelor importante ale reformei UE depinde de un singur om. Este improbabil că numai din cauza plecării lui Schulz, Angela Merkel a cedat cu uşurinţă iniţiativa reformării Uniunii Europene lui Emmanuel Macron, în vreme ce nu numai adepţii ei din Germania, dar şi cei din Europa au aşteptat ca guvernul condus de aceasta să fie motorul schimbărilor din Europa. Prestigiosul cotidian Süddeutsche Zeitung este de părere că motivul adevărat al atitudinii ambivalente a celui de-al patrulea guvern Merkel nu la SPD trebuie căutat, ci mai degrabă în interiorul CDU, partid din care face parte şi doamna Merkel. Câtă vreme aceștia nu au fost nevoiți  să ia măsuri concrete au fost pro-europeni, dar atunci când trebuia să prezinte proiecte, cum ar fi de exemplu crearea Fondului Financiar European sau – ceea ce tocmai Macron a propus – crearea postului de ministru al finanţelor pentru întreaga zona euro, atunci entuziasmul lor a scăzut. Mulţi dintre deputaţii CDU se tem că reforma structurală şi instituţională a EU va semăna cu maşina Antilopa din celebrul roman Viţelul de aur al lui Ilf şi Petrov, și va însemna că Macron va da ideile, iar Germania va furniza benzina. Se pare că Merkel se teme de o eventuală scindare a partidului său și din acest motiv evită să fie mai activă în problemele europene.

Cu toată acestea, nimeni nu se îndoieşte că în Uniunea Europeană sunt necesare reforme substanţiale. Chiar dacă din luna aprilie 2013 şomajul a scăzut în UE, în Germania de exemplu a fost 3,6% în decembrie anul trecut, în unele ţări încă e ridicat, de exemplu în Italia e de peste 10%. Nu doar ritmul creşterii economice este neliniştitor, dar și situaţia mai multor bănci. Aici trebuie să amintim nivelul foarte mare al îndatoririi, despre care ieri am scris mai pe larg. Mai mult decât atât, Bulgaria doreşte să acceadă în zona euro, dar există serioase rezerve dacă acest lucru este posibil, ţinând cont de performanţele sale economice. Există opinii în CDU potrivit cărora unele state doresc ca Germania să le plătească şi lor datoriile. Această atitudine însă nu favorizează Germania să devină motorul Uniunii Europene, ceea ce nu este o veste bună pentru forţele politice pro-europene ale Uniunii.

Din această perspectivă, întâlnirea Merkel – Macron de azi este foarte importantă. Cu această ocazie este posibil să aflăm dacă preşedintele francez va rămâne sau nu singur cu proiectele sale îndrăzneţe de reformare a UE.

Székely Ervin, Rador – (19 aprilie)