Cum este văzut la un an de la alegeri preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Realizator: Cum este văzut la un an de la alegeri preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Mai bine decât predecesorii săi în acelaşi moment, dar ceva mai în urma aşteptărilor multor francezi.

Reporter: Anton Cazacu: Acţiunea politică a lui Emmanuel Macron la un an după ce a fost ales preşedinte al Franţei este apreciată doar de 36% dintre compatrioţii săi, 58% declarându-se nemulţumiţi. Acest rezultat este însă departe de fi negativ, ba chiar, spun mulţi observatori, el validează strategia politică a preşedintelui Emmanuel Macron.

În primul rând, predecesorii săi, socialistul François Hollande şi conservatorul Nicolas Sarkozy, beneficiau de mult mai puţin opinii favorabile la un an după ce fuseseră aleşi. Francezii aşteaptă, în general, rezultate palpabile la un an după intrarea în funcţie a preşedintelui, deoarece el este acela care fixează obiectivele primului-ministru şi intervine chiar direct în Consiliul de Miniştri asupra activităţii guvernului.

Or, Emmanuel Macron, deşi a nemulţumit pe mulţi francezi, impunând un ritm de reforme economice extrem de susţinut, a arătat totodată că se ţine de cuvânt, încercând să-şi îndeplinească promisiunile electorale, iar în parlament, partidul centrist al preşedintelui Emmanuel Macron, Republica în Mişcare, a primit sprijin pentru votarea mai multor legi, atât din partea forţelor de dreapta, respectiv de la aproximativ 40% dintre deputaţii Partidului Conservator, Republicanii, cât şi din partea unora din forţele de stânga, bunăoară de la o treime din deputaţii socialişti. Opoziţia nu mai este constituită, practic, decât din extreme, Frontul Naţional, de extremă dreaptă, şi Franţa Nesupusă, de extrema stânga.

Dacă Emmanuel Macron are 36% de opinii favorabile, lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, nu are decât 23%, iar liderul Franţei Nesupuse, Jean-Luc Mélenchon, 16%. În acest context, rezultatul sondajului de opinie este catastrofal pentru Laurent Wauquiez, lider de câteva luni al formaţiunii conservatoare Republicanii. El nu beneficiază decât de 8% opinii favorabile. Aşa s-ar repartiza voturile în ipoteza unui prim tur de scrutin organizat acum pentru desemnarea preşedintelui francez.

Observatorii consideră, aşadar, că Emmanuel Macron are o strategie eficace. Aplicând cu consecvenţă măsuri cu caracter liberal el a redus mult contestaţia venită din partea dreaptă a eşicherului politic francez. Opoziţia, câtă a mai rămas, vine mai ales din partea sindicatelor, situate la stânga, în primul rând, SGT, Confederaţia Generală a Muncii, care încearcă să mobilizeze salariaţii, dar şi opinia publică, opunându-se, de exemplu, reformării societăţii naţionale de Căi Ferate, o reformă emblematică pentru măsurile de flexibilizare a pieţei muncii, impulsionate de preşedintele francez./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie