MAGYAR IDŐK: Sprijin occidental pentru Klaus Iohannis

Analiştii bucureşteni apreciază drept o primă mişcare de campanie electorală decizia de luni a preşedintelui român, prin care a respins solicitarea ministrului justiţiei şi a menţinut-o în funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Guvernul ceruse revocarea procurorului şef al DNA după apariţia în public a numeroase înregistrări care se refereau la trafic de influenţă, respectiv proceduri abuzive, nefundamentate în interiorul DNA. Argumentele ministrului Tudorel Toader nu au convins, deoarece nu au  corespuns prevederilor legale – a formulat Iohannis. În răspunsul său ministrul responsabil pentru justiţie a precizat: datorită faptului că şeful statului şi-a depăşit sfera de influenţă prin controlul asupra DNA, guvernul se va adresa CCR din cauza refuzului de a o revoca pe şefa DNA.

La sfârşitul anului viitor vor avea loc în România alegeri prezidenţiale, iar Iohannis care va candida probabil din nou îşi clădeşte campania pe “protejarea” luptei împotriva corupţiei şi a DNA. Or, în această tactică poate conta pe aliaţi străini puternici.

Hans Klemm, ambasadorul SUA de la Bucureşti, a subliniat din nou, ultima oară la începutul lunii martie, în faţa ziariştilor că are încredere deplină în DNA şi în şeful acesteia. În ultimele săptămâni şi Parisul şi-a exprimat sprijinul său deschis atât faţă de preşedintele ţării, cât şi faţă de atitudinea  opoziţiei, luând totodată atitudine împotriva guvernului de la Bucureşti faţă de problema hotărâtoare care defineşte în prezent politica internă a acestuia.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, care se află în aceste zile la Bucureşti, a purtat discuţii şi cu şefa DNA, somată de Cabinetul român să demisioneze, nesocotind astfel toate uzanţele diplomatice. Iar Emmanuel Macron a comentat într-un interviu cu un subiectivism făţiş politica dusă de unele state din Europa Centrală şi de Est. În opinia preşedintelui francez “în democraţiile iliberale, cum ar fi cazul Poloniei şi Ungariei, se susţine: “Noi nu respectăm democraţia, atacăm independenţa judecătorilor”. A menţionat că se încearcă acest lucru “de către unii şi în România”. În acest context, liberalul Macron a vorbit laudativ despre activitatea şefului român de stat Klaus Iohannis, menţionând că acesta ţine lucrurile sub control.

Autor: István Pataky

https://magyaridok.hu/kulfold/nyugati-tamogatas-klaus-johannisnak-3009478/

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR IDŐK (Ungaria) – 18 aprilie 2018