Congresul internaţional de istoria presei omagiază Presa Marii Uniri

« Presa Marii Uniri » este tema celei de-a XI-a ediţii a Congresului internaţional de istoria presei, care are loc în acest an la Arad, în perioada 20-21 aprilie. Evenimentul este organizat de Asociația Română de Istorie a Presei, împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

20180420_111848Reuniunea s-a deschis cu un moment simbolic, aprinderea Candelei Marii Uniri, de către IPS dr. Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, omagiu adus românilor care au luptat pe front în Marele Război, celor care au gândit, organizat și proclamat Marea Unire la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Flacăra a fost aprinsă în acest oraş ca recunoaştere a rolului important în pregătirea momentului de glorie al românilor, aici fiind redactată proclamaţia care s-a citit la Alba Iulia. « Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost concepută şi convocată de aici, de la Arad, organizarea ei s-a făcut de către arădanul şi bunul nostru prieten dl. Ioan Suciu, iar destinul a voit ca propunerea unirii s-o facă arădanul care vă vorbeşte acum », spunea Vasile Goldiş în 1932.

Lucrările conferinţei sunt organizate în cinci secţiuni. Menţionăm câteva dintre articolele ştiinţifice prezentate: “Mecanisme cenzurale după Marea Unire”, al prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din Bucureşti, « Prevederi legislative referitoare la presă, în teritoriile locuite de români în anii Marii Uniri », al dlui Răduţ Bâlbâie, director în Ministerul Educaţiei Naţionale, Direcţia Generală Învăţământ Universitar, “Din memoralistica Marii Uniri”, al prof. univ. dr. Ilie Rad, preşedinte de onoare al ARIP, Universitatea Babeş Bolyai Cluj,  « Reflectarea actelor Unirii în paginile ziarului Galaţii noi”, al preşedintelui ARIP, dr. Cătălin Negoiţă. Cu acest prilej, vor fi prezentate proiectele de istorie orală ale Agenţiei de presă Rador a Radio România, cu prilejul Centenarului.20180420_100732

Parteneri ai manifestării sunt Academia Română, universități din România, Serbia, Ungaria, Turcia, Societatea de Științe Istorice din România, Asociația de Istorie Balcanică, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Centrul Cultural Municipal Arad, Centrul Județean Cultural Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Biblioteca „A.D.Xenopol” a judeţului Arad, instituții muzeale și media reprezentative. Partener media: Agenţia de presă Rador a Radio România.

20180420_100916Manifestarea dedicată Centenarului Marii Uniri reunește peste 100 de cercetători, profesori, jurnalişti, bibliotecari din România și din țările în care există comunități de români, ne-a precizat prof. univ. dr Marius Grec, de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, organizatorul principal al evenimentului.