Un nou miting de amploare va avea loc luni, în Bucureşti – anunţă sindicatele de la Căile Ferate. Astăzi, peste 2.000 de sindicalişti din sectorul feroviar au protestat în faţa sediului Ministerului Transporturilor şi apoi în Piaţa Victoriei. O delegaţie a sindicaliştilor a depus un document la guvern, în care au explicat motivele protestului. Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical, consideră că greva generală este singura soluţie.
Reporter: Alexandru Lancuzov – Sindicaliştii de la căile ferate vor adoptarea statutului feroviarului, care le va asigura unele drepturi salariale, soluţii pentru redresarea CFR-Marfă, dar mai ales investiţii pentru întreţinerea şi dezvoltarea reţelei feroviare, după cum spune unul dintre participanţii la protest.
-: Din 1990, după revoluţie, în calea ferată nu s-au mai făcut investiţii. Am ajuns să nu mai avem vagoane, am ajuns să nu mai avem locomotive, am ajuns să nu mai avem cu ce să transportăm călătorii pe calea ferată. Noi nu venim aici pentru bani, noi venim pentru un singur lucru, să solicităm investiţii în calea ferată.
Reporter: Sindicatele din CFR au şi soluţii pentru rezolvarea unor probleme, precizează Viorel Istrate, secretar geneal Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial.
Viorel Istrate: Dacă vorbim de CFR-Marfă, una dintte soluţiile pe care le vom propune ţine de exploatarea şi multiplicarea programului, astfel încât CFR-Marfă să poată să transporte vehicule grele pe calea ferată.
Reporter: Pe reţeaua feroviară din România, a şaptea ca lungime din Europa, sunt impuse peste 700 de restricţii de viteză, iar cele 1200 de trenuri CFR-Călători se formează doar din 300 de vagoane.
Realizator: Ulterior, ministrul transporturilor Lucian Şova a transmis, într-un comunicat, că sprijină promovarea statutului personalului feroviar şi că o prioritate este creşterea volumului de investiţii./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 aprilie)