2018.május 8

Ismét napirendre került az egészségügyi kollektiv munkaszerződés
Az egészségügyi szakszervezetek képviselői és Sorina Pintea tárcavezető, első fordulóban, a kollektiv munkaszerződésről tárgyaltak kedden. A kollektiv munkaszerződés újratárgyalása a szakszervezeti tagok egyik követelése között szerepel. Mircea Ciocan szakszervezeti alelnök a találkozó után kijelentette, hogy az emlitett munkaszerződésről szóló tárgyalásokat a tavaly augusztusban felfüggesztették és azóta most újitották fel, amikor kijelölték a tárgyaló csoportokat, megállapitották a találkozók napirendjét jövőre nézve, illetve egy 60 napos határidőt a tárgyalások befejezésére. A kollektiv munkaszerződés szabályozza, – kiegészitésként – a hatályban lévő törvényes előirások mellett mindazt, ami az egészségügyi dolgozók kötelességeire és jogaira vonatkozik, valamint a munka- és pihenőidőt és a munkakörülményeket. Mircea Ciocan elismerte, hogy a minisztérium vezetője tárgyalási készséget tanusitott, de mindemellett kihangsúlyozta, hogy a kollektiv munkaszerződéssel kapcsolatos tárgyalások feloldása nem teremti meg a körülményeket a tiltakozó akciók felfüggesztésére és május 11-én általános sztrájkba lépnek. A kollektiv munkaszerződés következő tárgyalására három napon belül kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)
A DNA három év letöltendő börtönbűntetést kért C.P. Tăriceanu perében
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei három év letöltendő börtönbűntetést kértek a Legfelsőbb Biróságtól Călin Popescu Tăriceanu ellen. A DNA a volt kormányfőt, a szenátus jelenlegi elnökét hazug tanuvallomással és bűnpártolással vádolja egy snagovi erdőterület és egy băneasai farm tulajdonjogának visszaállitásával kacsolatos ügyben. Az itélethirdetésre május 22-én kerül sor. Tăriceanut 2016. július 7-én állitotta biróság elé a DNA. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)
A TVR elnök-vezérigazgatóját meghallgatta a képviselőház kulturális bizottsága
A képviselőház kulturális bizottságában sorra került meghallgatásán Doina Gradea, a Román Televizió (TVR) elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a Dragos Patraru újságiró által a múlt héten sugárzott felvételek nem épülnek valós alapra. A televizió vezetője ugyanakkor magyarázattal szolgált arra vonatkozóan is, hogy a műsorvezető cenzúrával vádolta meg a TVR veetőségét. A szociáldemokrata képviselők elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy nem konzultáltak velük a TVR elnök-vezérigazgatója meghallhatásának időszerűségéről és azt javasolták, hogy Doina Gradea csak mondja el véleményét, anélkül, hogy a bizottsági tagok kérdéséket intézzenek hozzá. A tiltakozás jegyében a PNL és az USR távozott az ülésteremből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)
Európai uniós alapokból  újitják fel a Caraiman-csúcson található keresztet
A védelmi minisztérium keddi közleménye szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alapból nyújtott társfinanszirozással újitják fel a Bucsecs-hegység Caraiman-csúcsán található keresztet, amelyet az első világháború román hőseinek emlékére állitottak. A felújitás 14 millió lejbe kerül és három évig tart. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)
Megalakult az új magyar parlament
Kedden, letették esküjüket az országgyűlési képviselők és ezzel megalalult Magyarország új parlamentje. Az Országgyűlés elnökének Kövér Lászlót választották. A március 8-i parlamenti választásokon a FIDESZ-KDNP 133 képviselői mandátumot szerzett a budapesti egykamarás, 199 fős parlamentben. A Jobbik képviselőcsoportja 26 tagból, a KDNP 16, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalició 9 és az LMP 8 tagból áll. Az Együtt egy mandátumot szerzett, mig egy képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak egy képviselője lesz a Magyarországi Néemetek Országos Önkormányzatának. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)