Zilele romanului poliţist la Bucureşti – Pasiunea enigmelor

Şi mai multe secrete, şi mai multă adrenalină. După succesul înregistrat anul trecut, Institutul Francez din Bucureşti deschide din nou cutia cu mistere cu ocazia celei de a 2-a ediţii a Zilelor romanului poliţist, între 14 şi 17 mai. Acest eveniment este organizat în parteneriat cu editura Crime Scene Press, Librăria franceză Kyralina şi societatea de distribuţie de film Bad Unicorn, cu sprijinul grupului Cărtureşti, al Bibliotecii Municipale «Ion Creangă» si al Fundaţiei «Seeding Knowledge».

Zilele romanului poliţist la Bucureşti sunt inspirate de Festivalul internaţional Quais du Polar, întâlnirea anuală de la Lyon a tuturor artelor şi actorilor din domeniul « thriller-ului » sau al producţiilor « noir /de serie neagră » (literatură, cinema, teatru, bandă desenată etc.). Evenimentul bucureştean îşi propune să popularizeze în rândul publicului român acest gen literar foarte apreciat în Franţa şi în spaţiul francofon, punând în evidenţă exerciţiul de imaginaţie şi de inteligenţă pe care îl presupune acest tip de operă narativă. Pretextul Zilelor romanului poliţist 2018 este oferit de filmul L’Atelier / Atelierul de Laurent Cantet (distribuit în România de Bad Unicorn), care surprinde procesul de creaţie al unui roman poliţist de către un grup de adolescenţi, sub îndrumarea unei scriitoare celebre; experienţa de scriere colaborativă îi va determina pe aceşti tineri să-şi privească propriul oraş şi viaţa de zi cu zi într-un mod cu totul inedit.

Invitatul special al celei de a 2-a ediţii a Zilelor romanului poliţist la Bucureşti este scriitorul francez, Antonin Varenne, un adevărat maestru al enigmelor poliţiste. El este cel care va îi va conduce pe tinerii şi pe mai puţin tinerii pasionaţi ai genului din România prin labirintul regulilor şi al reţetelor de succes ale thrillerului literar. Ca o ilustrare a abilităţii sale în mânuirea acestor tehnici, Antonin Varenne va lansa versiunea românească a romanului său Trois mille chevaux vapeur/Calea Răzbunării, publicată de editura Crime Scene Press. Autor al cărui succes de public a fost confirmat şi de critica de specialitate, Antonin Varenne este, înainte de orice, un călător neobosit care cutreieră lumea atât cu pasul cât şi cu forţa minţii. Câteva dintre cărţile sale au fost încununate cu premii prestigioase, precum Fakirs (2009, Grand Prix Sang d’encre şi Prix Michel Lebrun) sau Le Mur, le Kabyle et le Marin (2011, Prix Quais du Polar /20 Minutes). Apărut în 2014 la editura Albin Michel, Trois mille chevaux vapeur/Calea Răzbunării este un captivant roman de aventuri, tradus până în prezent în engleză, ebraică, germană, italiană şi română. Ultima sa carte se intitulează Equateur şi a apărut în 2017, tot la editura Albin Michel.

Lansarea volumului Calea Răzbunării este unul dintre numeroasele repere de pe harta celei de a 2-a ediţii a Zilelor romanului poliţist la Bucureşti, după cum urmează :

Luni 14 mai – Bucureştiul îşi dezvăluie unele dintre cele mai bine păzite secrete, în cadrul unei anchete poliţiste prin centrul oraşului, deschisă publicului tânăr începând cu vârsta de 14 ani. Participarea la acest joc al enigmelor se poate face doar cu înscriere prealabilă obligatorie la adresa de mail karine.cochetel@institutfrancais.ro. Joc în limba franceză

Marţi 15 mai

11.00–13.00 – Atrium, Institutul Francez din Bucureşti – Ceremonia de premiere a Concursului de nuvele poliţiste concepute de elevii mai multor licee bucureştene şi din judeţul Prahova în cadrul unor ateliere de scriere colaborativă organizate de profesorii lor. Între orele 14.00 şi 17.00, este programată o proiecţie cu L’Atelier / Atelierul de Laurent Cantet, la Sala de cinema Elvire Popesco (bilete disponibile pe elvirepopesco.ro). Participanţii vor avea ocazia să discute cu Antonin Varenne despre tehnicile scrierii colaborative şi despre literatura poliţistă.

Întâlnire în limba franceză

19.00 – Humanitas Kretzulescu – Lansarea cărţii Calea Răzbunării, în prezenţa autorului. Sesiune de dedicaţii.

Lansare în limba română şi în limba franceză cu traducere simultană

Miercuri 16 mai – Seară « Scriitorul şi literatura poliţistă » (discuţie si film)

18.30–20.00 Atrium, Institutul Francez din Bucureşti – De unde ne inspirăm când scriem un thriller? Autorul unui roman poliţist bun trebuie, oare, să fie el însuşi certat cu legea? Cine sunt cei care aleg să scrie romane poliţiste? Scriitorii Antonin Varenne şi George Arion (directorul editurii Crime Scene Press) vor discuta despre aceste subiecte cu Daniela Zeca, jurnalist cultural la Televiziunea Română (TVR)

Întâlnire în limbile franceză şi română cu traducere simultană

20.30–22.30 – Sala Elvire Popesco – Proiecţia filmului L’Atelier / Atelierul – bilete disponibile pe elvirepopesco.ro

Joi 17 mai

18.30 – Librăria franceză Kyralina – Intimitatea creaţiei unui roman poliţist va fi subiectul pe care Antonin Varenne îl va dezbate cu pasionaţii de literatură francofoni, întâlnire înregistrată în cadrul magazinului literar al Redacţiei în limba franceză de la Radio România Internaţional, Le son des mots. Seara se va termina cu o sesiune de dedicaţii.

Întâlnire în limba franceză

Eveniment Facebook – https://www.facebook.com/events/183486455635837/

(Institutul Francez din București – 8 mai 2018)