Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: Aici, acolo de Mihai Ignat

  • Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia cu public în avanpremieră a spectacolului Aici, acolo de Mihai Ignat, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol, mâine, 10 mai, de la ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr.8). Intrarea e liberă. Premiera radiofonică va fi difuzată marţi, 15 mai, ora 20:00, la Radio România Cultural.

    În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Ana-Ioana Macaria, Gavril Pătru, Andrei Huţuleac, Liviu Lucaci. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: inginer Mirela Georgescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

    Mihai Ignat a fost, rând pe rând, jurnalist, secretar literar şi profesor de liceu până ce studiile de filologie finalizate cu un doctorat i-au deschis cariera universitară. În prezent este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania Braşov. Mihai Ignat s-a lansat ca dramaturg cu un spectaculos premiu de debut la Radio BBC Londra cu piesa Crize sau Încă o poveste de dragoste, montată de BBC în 2004 ca urmare a nominalizării la International RadioPlaywriting Competition 2003 a BBC WorldService & British Council. Aceeaşi piesă a figurat şi pe lista nominalizărilor UNITER 2003 la categoria Cea mai bună piesă românească a anului. De altfel, piesa sa de debut a fost produsă cu regularitate (în 2005-2016) în ţară dar şi în Polonia, Canada sau Italia, de către mai multe teatre şi artişti independenţi, confirmând nu doar valoarea ei, ci impunând şi vocea unui dramaturg ataşat de dramele cotidianului.

    Familia, viaţa de cuplu, alienarea individului în raport cu societatea sunt temele recurente ale pieselor lui Mihai Ignat. După primele volume de poezie, succesul piesei de debut îi deschide calea dramaturgiei pe care o urmează cu consecvenţă şi har. Din 2004 încoace piesele sale, publicate în volume colective sau de autor, au figurat constant pe listele premiilor de dramaturgie naţională: premiul UNITER în 2007 pentru piesa Meserii şi fundături, nominalizare în acelaşi an cu Fermoare, nasturi şi capse, nominalizare în 2009 pentru Moartea pentru patrie, premiul I la ediţia a III-a a Concursului de comedie românească al Teatrului de Comedie Bucureşti, pentru piesa Black Sitcom, nominalizare UNITER 2011 pentru piesa Aici, acolo. Aprecierea criticii de specialitate a consolidat interesul regizorilor pentru dramaturgia lui Mihai Ignat fiind în prezent unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi români contemporani în teatrele din ţară. Piesele sale se regăsesc şi în repertoriile teatrelor independente pentru adaptabilitatea lor la spaţii mici, cu distribuţii restrânse dar cu conflicte puternice şi teme ancorate în realitatea românească contemporană.

    Piesa Aici, acolo este a doua piesă a dramaturgului Mihai Ignat produsă de Teatrul Naţional Radiofonic, pe care o propune acum regizoarea Diana Mihailopol la distanţă de peste un deceniu de precedenta (Imediat după debut, în 2005,Teatrul Naţional Radiofonic a produs Crize sau Încă o poveste de dragoste în regia lui Gavriil Pinte). Textul piesei Aici, acolo explorează universul vieţii de familie din perspectiva fracturii pe care o provoacă despărţirea: femeia pleacă la muncă în străinătate, familia se înstrăinează, copilul creşte cu un singur părinte. Conflictul redă un caz-tip, o situaţie care a luat amploarea unui fenomen social la noi în ultimele două decenii. Şomajul, sărăcia, umilirea angajatului străin şi înstrăinarea sunt teme atinse în piesă şi oferă o imagine contextualizată a crizei cuplului şi familiei, omniprezentă în dramaturgia autorului. Piesa Aici, acolo, scrisă în tehnica canonului, reia cu mici variaţiuni laitmotive deja enunţate, prin care surprinde în repetiţiile livrate cu un ton constatativ-distanţat profunzimea suferinţei personajului principal, Melania. În jurul ei gravitează ceilalţi membri ai familiei, soţul, fiul şi tatăl. Această tehnică permite la nivel auditiv exploatarea sonoră a disfuncţionalităţii comunicării în familie, atât în cuplu, cât şi între părinţi şi copii. Dezvoltarea pe multiple voci a personajelor pune în valoare raportarea subiectivă la realitate a personajelor, nuanţat şi veridic interpretate acum de întreaga distribuţie.

    Spectacolul completează fonoteca noastră cu un nou titlu din creaţia recentă a dramaturgului Mihai Ignat, o voce matură pe care Teatrul Naţional Radiofonic o însoţeşte de-a lungul deceniilor de creaţie.

    RADOR – 9 mai