Contribuția originarilor din România la făurirea statului Israel – masă rotundă și lansare de carte la ICR Tel Aviv

Cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la declararea independenței Statului Israel, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în data de 10 mai, la sediul ICR Tel Aviv, un eveniment dedicat momentului aniversar. În acest cadru fost lansat – în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română (AZOCLR) și Editura Saga – albumul „Israel la 70 de ani”, care prezintă amintiri, documente inedite, saluturile unor personalități din rândul comunității originarilor din România care au lăsat o puternică amprentă în societatatea israeliană.

În cuvântul de deschidere, directorul ICR Tel Aviv, Martin Ladislau Salamon a accentuat faptul că anul 2018 este unul aniversar atât pentru Israel, cât și pentru România: cu 70 de ani în urmă, în 1948 a fost declarată independența Israelului, iar România își celebrează Centenarul creării statului modern. „La făurirea și dezvoltarea Israelului au pus umărul, printre primii, și evreii originari din România, care au contribuit la transformarea unui pământ arid într-unul fertil, făcând din tânărul stat evreu o țară admirată și respectată pe tot mapamondul” – a subliniat directorul ICR Tel Aviv.

Zvi Herman Berkowitz, consulul onorific al României la Ierusalim, laureat al Ordinului Național Pentru Merit al României, a scos în evidență aprecierea de care se bucură comunitatea originarilor români în societatea israeliană.

Paul Schwartz, președintele Comunității Evreilor din București, a susținut o prelegere cu titlul Israelul văzut din România, subliniind contribuția evreilor la dezvoltarea multiplelor ramuri ale industriei românești. În ceea ce privește situația actuală a comunității evreilor din România, a enumerat acțiunile întreprinse în vederea prezervării și restaurării monumentelor și pietrelor funerare evreiești.

Colette Avital, directorul Organizației Supraviețuitorilor Holocaustului în Israel și președinte al Fundației Caritatea, a menționat eforturile depuse de către organizațiile pe care le reprezintă în vederea acordării de către statul român a drepturilor materiale ale cetățenilor israelieni originari din România.

Zeev Schwartz, președintele „HOR Israel” – Organizația Emigranților din România, cea mai longevivă asociație a israelienilor originari din România, având un rol preponderent social și educațional, i-a menționat pe câțiva dintre cei mai activi membri ai comunității românești din Israel care au contribuit la dezvoltarea relațiilor româno-israeliene.

Adrian Grauenfels, directorul Editurii Saga și Doina Meiseles, vicepreședintele AZOCLR, director și editor al publicațiilor israeliene Jurnalul Săptămânii și Expres Magazin – Revista mea, au prezentat conceptul care a stat la baza realizării albumului „Israel la 70 de ani”. „Albumul este o retrospectivă sinceră și nostalgică a stării noastre de spirit, un state of mind care îmbină o imensă mândrie cu o critică obiectivă la adresa societății israeliene” – a afirmat Adrian Grauenfels.

În cadrul evenimentul s-au proiectat imagini de arhivă din perioada începuturilor statului Israel, fiind decernate diplome de onoare din partea AZOCLR și a Editurii Saga persoanelor care s-au evidențiat în promovarea culturii române în Israel.