2018. május 17

Románia tisztelettel adózik hősei előt

tA történelem folyamán számos küzdelemben elesett hősök emlékünnepére katonai és vallási ceremóniákat szerveztek az egész országban. Bodzavásáron, ahol több mint 9.600, különböző nemzetiségű hős sirja található, a legnagyobb emlékünnepre került sor csütörtökön, amelyen 20 ezer ember vett részt, köztük nagykövetek, politikusok, valamint több mint 6.000 diák az egész megyéből és mintegy ezer katona hét európai uniós tagországból. A hősök tiszteletére tartott katonai ceremónia után Bodzavásár jelenkori történelmében a legnagyobb nemzetközi katonai parádét rendezték meg. A bodzavásári temetőben virágokat helyeztek el a hősök sirjainál, akik életüket áldozták a függetlenségi háborukban, a Balkánon és a nagyvilágban vivott küzdelmekben, akárcsak az 1989-es forradalomban és külföldi hadműveletek szinterén. A hősök emlékünnepén a külföldi meghivottakon kivül részt vett Liviu Dragnea képviselőházi elnök is, valamint kormányképviselők és politikusok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó Szófiában

Csúcstalálkozót szerveztek csütörtökön, Szófiában, az európai uniós és a nyugat-balkáni országok vezetői. „Nugyat-Balkán Európában van, de ha ezek az országok az Európai Unió teljes jogú tagjai akarnak lenni, tiszteletben kell tartaniuk az EU szabályait”, nyilatkozta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. „Megemlitettem Szerbiát és Montegrót, amelyek már megkezdték az integrációs folyamatot, amelyben mi segitjűk őket”, fűzte hozzá Tajani. Az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó célja, hogy új lendületet adjon az Európai Unió és a Nyugat-Balkán közötti kapcsolatoknak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

Klaus Iohannis: Az EU-val ,az USA-val és a NATO-val fenntartott partneri kapcsolatok Románia külpolitikájának tartópillérei

Az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal és a NATO-val fenntartott partneri kapcsolatok továbbra is Románia külpolitikájának tartópilléreit képezik, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő, aki újból birálta a kormányt amiatt, hogy külpolitikai téren nemrég kezdeményezésbe lendült anélkül, hogy konzultált volna vele. Klaus Iohannis, aki jelenleg Szófiában tartózkodik, ahol részt vesz az EU-Nyugat-Balkán csúcsértekezleten, elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy egyes román politikusok szerint választani kell az EU és az USA között. Véleménye szerint, természetes, hogy egy partneri kapcsolatban hiányosságok is adódnak, de ezek nem hatnak ki a tagországok közötti együttműködésre. Klaus Iohannis a csúcsértekezlet első munkaülésén az infrastruktúra-, az energia- és a digitális hálózatok összekapcsolásának fontosságáról beszél. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

Tăriceanu: Lassú ütemben zajlik az EU-s pénzalapok lehivása

Nem megfelelő ütemben történik az európai pénzalapok lehivása és a projektek gyakorlatba ültetése Romániában, és ezért a minisztériumok alkalmazottjai a felelősek, mivel semmilyen irányban nem  akarják elkötelezni magukat, vélekedett  Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke. Tăriceanu szerint a köztisztviselők adminisztrativ úton is bűntethetőek szolgálati visszaélés miatt és nem kell a Bűntetőtörvénykönv előirásaihoz folyamodni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

Csökkentik az élelmiszerek sótartalmát

Az utóbbi 12 évben végzett tanulmány szerint növekedett a magas vérnyomással élő személyek száma, s ennek egyik oka az elhizás és a sós ételek fogyasztása, mondotta Maria Dorobanţu, a Román Hipertónia Társaság elnöke. A magas vérnyomás világnapja alkalmából szervezett konferencián Maria Dorobanţu kihangsúlyozta, hogy a szakemberek azt javasolták a hatóságoknak, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket a kenyér és a feldolgozott élelmiszertermékek só tartalmának csökkentésére. „A románok naponta 12 gramm sót fogyasztanak, mig a magas vérnyomás miatt szenvedők ennél többet is,  azaz naponta csaknem 14 grammot. Normális körülmények között a naponta fogyasztott sómennyiségnek nem szabad meghaldnia az 5 grammot, ami a vérnyomással küzdő emberek esetében csak 3-4 gramm  lehet. A legtöbb sót a kenyérrel, illetve a félkész és kész ételekkel visszük be a szervezetünkbe”, tájékoztatott Maria Dorobanţu. Másrészt, Sorina Pintea egészségügyi miniszter közölte, hogy a sófogyasztás csökkentését előirányozza majd az új prevenciós törvény. Az élelmiszerek sótartalmának csökkentéséről megbeszéléseket folytatnak a mezőgazdasági minisztérium képviselőivel, fűzte hozzá a tárcavezető. Romániában az elhalálozások 60%-át a sziv- és érrendszeri betegségek okozzák, mig a magas vérnyomás az elhalálozások egyik fő oka. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

Demeny Andrei – RADOR