Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, îndeamnă lumea musulmană la luptă împotriva Israelului

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, îndeamnă lumea musulmană la luptă împotriva Israelului, în timp ce Kuweitul a prezentat un proiect de rezoluţie la ONU care să permită amplasarea unei forţe multinaţionale în Fâşia Gaza.

Corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan, reaminteşte că Turcia face obiectul unei investigaţii a Naţiunilor Unite pentru livrarea de componente electronice Iranului, care pot fi utilizate la asamblarea armei atomice şi care fac obiectul unui embargou internaţional din 2015.

Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Danny Danon, a dat un răspuns sever proiectului de rezoluţie kuweitian, care cheamă la amplasarea unei forţe internaţionale în Gaza, pentru a proteja civilii palestinieni. Danon a calificat propunerea Kuweitului „ruşinoasă” şi a denunţat-o ca pe o mână întinsă organizaţiei teroriste Hamas. El a spus că cinismul şi tentativele de distorsionare a realităţii au atins un nou nivel. Israelul va continua să îşi apere suveranitatea şi securitatea cetăţenilor faţă de violenţa criminală a organizaţiei Hamas.

Ambasadorul Danny Danon a declarat că propunerea Kuweitului vizează susţinerea crimelor de război ale Hamas şi locuitorii din Gaza sunt trimişi să moară pentru ca Hamas să se menţină la putere. Pe de altă parte, la Istanbul, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, într-un discurs rostit astăzi, a cerut lumii musulmane să se unească „fizic”. Erdoğan a citat versete din Coran pentru a inflama mulţimea. El a afirmat că DAESH – organizaţia teroristă Stat Islamic a ucis doar musulmani, fără să amintească de creştini şi numeroase alte minorităţi din regiune. În retorica obişnuită, Erdoğan a evocat ceea ce pretinde că ar fi ocuparea Ierusalimului, care, de fapt, este loc sfânt pentru cele trei religii abrahamice./aburtica/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 mai