Parlamentarii din Comisia specială pentru legile justiţiei analizează amendamentele senatorilor

Realizator: Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor intră în linie dreaptă la Senat, în calitate de for decizional, săptămâna aceasta.
Reporter: Alina Stănuţă – Parlamentarii din Comisia specială pentru legile justiţiei analizează astăzi amendamentele senatorilor şi înaintează raportul la Legea privind statutul magistraţilor. Este de aşteptat ca astăzi sau mâine, în plen, senatorii să dea votul asupra acestui document, în calitate de for decizional. Proiectul a trecut, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, dar a fost criticat de opoziţie care a anunţat că ia în calcul, pentru a treia oară, sesizarea Curţii Constituţionale. Principalele modificări vizează redefinirea erorii judiciare pe care reprezentanţii PNL şi USR le-au criticat.
Ioan Cupşa, deputat PNL: Chiar şi acum, după reexaminare, unele dintre aceste articole au fost modificate aşa cum Curtea ne-o cere, altele păcătuiesc la fel, prin neclaritatea textului. Pe de altă parte, în această procedură de reexaminare, am modificat texte normative care n-au fost vizate nici de sesizarea de neconstituţionalitate, aşa cum n-au fost vizate nici de dispozitivul deciziei Curţii Constituţionale numărul 252/2018.
Reporter: În replică, deputatul PSD, Florin Iordache, preşedinte al comisiei speciale, declara că parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR au dorit ca, prin această lege, să reglementeze clar statutul judecătorilor şi al procurorilor.
Florin Iordache: Ne-am asumat că avem nevoie de o răspundere a magistraţilor. Ne-am asumat că avem nevoie de o separare a carierelor judecătorilor şi procurorilor, că avem nevoie de o secţie specială, că avem nevoie de o independenţă a Inspecţiei judiciare – toate aceste lucruri ni le-am asumat şi le vom face, cu toată opoziţia dumneavoastră, cu toate atacurile la Curtea Constituţională, aceste legi vor intra în vigoare.
Realizator: Astăzi, parlamentarii din comisiile reunite pentru politica economică şi pentru buget urmează să audieze candidaţii pentru funcţiile vacante de membru în plenul Consiliului Concurenţei./lalexandrescu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 mai)