THE JERUSALEM POST: Opoziţia română acuză de spionaj nişte strategi politici israelieni

„Probabil, cineva din cadrul opoziţiei române citeşte prea multe romane”

Netanyahu mulţumeşte premierului român pentru eforturile în vederea
mutării ambasadei la Ierusalim

Preşedintele român se întreabă ce „acorduri secrete” va fi încheiat Dragnea în Israel

*

În urma actualului scandal de la Bucureşti pe tema vizitei din luna aprilie a premierului Viorica Dăncilă la Ierusalim, liderul opoziţiei din România, Ludovic Orban, a acuzat nişte strategii politici israelieni că au colaborat cu partidul de guvernământ ca să spioneze.

Într-o plângere, care a atras critici şi cererea unui vot de neîncredere chiar în cadrul Partidului Naţional Liberal al lui Orban, strategii Moshe Klughaft, Sefi Shaked şi Assaf Eisen, care au ajutat Partidul Social Democrat din România, de centru-stânga, să obţină o victorie răsunătoare în 2016, sunt acuzaţi de spionaj. Demersul a fost relatat pentru prima oară în Israel de Attila Somfalvi, la Ynet.

Klughaft este cunoscut în Israel mai ales pentru rolul avut în ascensiunea la putere a lui Naftali Bennett, preşedintele partidului Bayit Yehudi (Vatra evreiască, n. red.), iar Shaked a colaborat cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu Arye Deri, preşedintele partidului Shas (Gardienii Sefarzilor, partid israelian ultra-ortodox, n. red.).

Birourile strategilor au dat publicităţii o declaraţie în care se spune că, „probabil, cineva din cadrul opoziţiei române citeşte prea multe romane de spionaj. Suntem nişte profesionişti şi am gestionat o campanie electorală, iar după victoria din România nu mai avem nicio legătură cu România sau cu eventualitatea mutării ambasadei (la Ierusalim)”.

Săptămâna trecută, Orban a depus o plângere penală împotriva lui Dăncilă şi a preşedintelui proisraelian al Camerei Deputaţilor din România, Liviu Dragnea, în care cei doi sunt acuzaţi de trădare. Plângerea survine după ce Dăncilă s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu în timpul unei vizite de două zile la Ierusalim, dar fără să fi cerut permisiunea preşedintelui român Klaus Iohannis, aşa cum prevede Constituţia. Iohannis şi Orban sunt membri ai aceluiaşi partid şi adversari ai lui Dăncilă.

Iohannis a criticat-o pe Dăncilă pentru că a spus că România ar dori să-şi mute ambasada la Ierusalim.

Dragnea a calificat acuzaţiile aduse strategilor israelieni drept o dovadă a unui antisemitism sistematic şi instituţional.

„Ei au colaborat cu şefi de stat, sunt oameni respectabili. Am avut un contract cu ei în alegerile parlamentare. Contractul a încetat în 2016. Acum nu mai avem niciun contact cu ei”, a declarat Dragnea întrun interviu acordat Televiziunii Române, el adăugând că intenţionează să colaboreze şi pe viitor cu echipa israeliană. Întrebat dacă ambasada română se va muta la Ierusalim, Dragnea a răspuns: „probabil”.

O sursă apropiată lui Klughaft şi Shaked a confirmat că cei doi nu au mai avut nicio afacere în România după alegerile din 2016.

În prezent, Klughaft colaborează cu alte ţări europene, printre care şi Kosovo, care deţine o majoritate musulmană.

Articol de Lahav Harkov

Traducerea: Alexandru Danga

https://www.jpost.com/International/Israeli-political-campaigners-embroiled-in-Romanian-spy-scandal-558110

THE JERUSALEM POST (Israel) – 23 mai