2018. május 29

Károly herceget a Cotroceni plalotában fogadja Klaus Iohannis államfő

Károly walesi herceg brit trónörököst szerdán, a Cotroceni palotában fogadja Klaus Iohannis államfő.Az Elnöki Hivatal közleménye szerint kötetelen beszélgetésre kesül sor. A tavaly, a román államfő a Románia Csillaga Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki a brit trónörököst, Romániában kifejtett tevékenységének és az ország nemzetközi szinten való népszerűsítésének elismerése jegyében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A liberálisok kormányellenes bizalmatlansági inditványt nyújtanak be júniusban

Ludovic Orban pártelnök tájékoztatása szerint a bizalmatlansági inditványt a román gazdaság tönkretevése, a lakósság vásárló erejének meggyengülése, valamint az igazságszolgáltatás és az üzleti szféra ellen irányult PSD-ALDE-támadás miatt nyújtják be júniusban. Ludovic Orban azt is közölte, hogy a liberálisok már megkezdték a tárgyalásokat a jelenlegi parlamenti többség honatyáival és kihangsúlyozta, hogy nem rettenti el őket egyes ellenzéki politikusok hatalmi pártokba való migrációja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A TAROM légitársaság alkalmazottjainak fele 10%-os béremelésbe részesül

Erről Lucian Şova szállitásügyi miniszter beszélt a román rádiónak adott interjúban. Azokról az alkalmazottakról van szó, akiknek a nettó átlag keresete 2.000 lejnél kevesebb.Mi több, tiz év után, az év végéig profitot könyvelhet el a légitársaság, fűzte hozzá a miniszter.Másrészt, az állami légitársaság (amelynek mintegy 1.800 alkalmazottja van) költségvetési adataiból az derült ki, hogy az alkalmazottkénti havi átlag bér 7.970 lej. A TAROM becslése szerint az idén100 millió eurónál nagyobb értékben hajtanak végre befektetéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Anna Birchall: Románia a jövőben is támogatja Nagy-Britanniát

Románia a jövőben is támogatja Nagy-Britanniát, hogy a brexit után is minél közelebb maradjon az EU-hoz, nyilatkozta kedden Anna Birchall miniszterelnök-helyettes a román-brit baráti parlamenti csoport küldöttségével folytatott megbeszélésen.Anna Birchall ismételten megerősitette a Nagy-Britanniában élő, dolgozó vagy tanuló román állampolgároknak és családtagjaiknak járó jogok védelmezésének szükségességét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

60%-al csökkent az illegális migráció Románia nyugati határán

Az idei első negyedévben 60%-al csökkent az illegális migráció Románia nyugati határán az elmúlt esztendő azonos időszakához képest.Az ellenörzések szigoritása miatt a román-szerb határon a migránsok alternativ, Romániát elkerülő utat választanak. A hatóságok szerint az illegális bevándorlás csökkenéséhez vezetett egyes embercsempészet-hálózatok felszámolása is. Tiberiu Giurea, a Temes megyei határrendészeti területi felügyelőség vezetője megjegyezte, hogy az eredmények azt követően mutatkoztak, hogy a duplájára növelték az alkalmazottak számát és modern készülékekkel ellenörzik a román-szerb határt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A dohányzás elleni küzdelem világnapja

Világszerte május 31-én tartják a dohányzás elleni világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire. A dohányzás a legkönnyebben elkerülhető kockázati tényező, noha legtöbb betegség (sziv- és érrendszeri-, onkológiai- és légzési megbetegedések) előidézője, hangsúlyozták a román szakemberek azon a konferencián, amelyet a dohányzás elleni küzdelem világnapja alkalmából szerveztek, Bukarestben. Az Egészségügyi Világszervezet által ez évre a „Dohányzás árt a szivnek” témát hirdette meg, hiszen a dohányzás elsősorban a véredényeket kárositja meg és növeli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Rozália Gănciulescu