Emisiune comună România-Thailanda, 45 de ani de relaţii diplomatice

Continuând seria emisiunilor filatelice dedicate relațiilor diplomatice și cu ocazia aniversării relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Thailandei, stabilite la data de 1 iunie 1973, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea comună de mărci poștale România-Thailanda, 45 de ani de relații diplomatice, având tematica Costume populare tradiționale.

Noua emisiune va fi disponibilă începând de joi, 31 mai 2018, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Timbrul României, cu valoarea nominală de 1,50 lei, ilustrează portul popular oltenesc, specific zonei Romanați, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe timbrul Administrației Poștale a Regatului Thailandei este reprodus costumul tradițional folcloric al grupului etnic Phutai, din nord-estul țării.

Portul tradițional, reprodus pe timbrele emisiunii de mărci poștale, reprezintă, pentru fiecare popor, o parte integrantă a istoriei și civilizației locale, o mărturie vie care a transmis generațiilor, peste veacuri, mesajul creației artistice autentice.

mc8t finalCostumul de Romanați se încadrează în tipologia portului oltenesc, remarcându-se prin compoziții și motive decorative, care fac trimitere la repertoriul ornamental al ceramicii neolitice de la Vădastra – spiralele de pe cojoace – și la fastul țesăturilor cu firul de aur, de la broderia cămășilor femeiești.

Ansamblul femeiesc este compus din cămașa încrețită la gât, cu decor dispus pe mânecă în sistem tripartit (altiță, încreț și râuri), pe piept, spate și la poale. Rafinamentul cămășii este dat de relația cromatică între vișiniu și firul metalic argintiu. Șorțul țesut se asociază cu vâlnicul plisat. Ansamblul mai conține ciorapi de lână și opinci din piele de bovină.

Costumul bărbătesc se compune din pălăria de paie specifică portului de vară, cămașa din pânză învărgată finisată la poale cu colțișori, pantaloni, ciorapi și opinci. Brâul țesut în război și pieptarul cu decor de rozete pe întreaga suprafață, în culorii vii, completează ansamblul. 

mc8t finalCostumul tradițional folcloric al grupului etnic Phutai, din nord-estul Thailandei, provincia Sakon Nakhon, este specific mediului rural. Bărbatul poartă o pânză lungă și o tunică din bumbac, cu mâneci lungi, de culoare bleumarin, tivită cu broderie de culoare roșu, și cu o curea, în armonie cu costumul partenerei. Femeia poartă o fustă din bumbac, bleumarin, decorată cu broderii țesute, precum și o tunică simplă, cu mâneci lungi, de aceeași culoare. Costumul  este completat de o eșarfă roșie brodată, purtată pe umeri și de podoabe din argint – colier, brățări și cercei.

Emisiunea de mărci poștale este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 8 timbre cu manșetă ilustrată (4 serii).

(Romfilatelia – 29 mai 2018)