Mike Pompeo i-a cerut personal lui Péter Szijjártó să susţină Ucraina în drumul spre NATO

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a discutat cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, despre importanța susținerii cooperării dintre Ucraina şi NATO în contextul agresiunii rusești – a declarat purtătorul de cuvânt la Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, după o întâlnire între Pompeo și Szijjártó, la Washington.

În timpul întâlnirii, cei doi diplomați au discutat pe marginea aspectelor care au un interes comun pentru cele două țări, iar Pompeo a ridicat, în special, problema relației dintre Ucraina și NATO, blocată de Ungaria din cauza legii ucrainene a educației. „Secretarul de Stat a subliniat necesitatea urgentă de a sprijini Ucraina în contextul agresiunii Rusiei, importanţa de a promova și susține cooperarea Kievului cu NATO și necesitatea de a contracara influența Rusiei în Europa Centrală” – a detaliat Heather Nauert. Amintim că, săptămâna trecută, şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó s-a întâlnit cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice. După această întâlnire, Szijjártó a anunțat o întrevedere cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, iar ulterior au apărut informaţii oficiale referitoare la faptul că Ungaria a acceptat un compromis şi a convenit să negocieze cu partea ucraineană pe tema legii educaţiei, după o lungă perioadă de respingere a propunerilor Kievului. Astfel, Ungaria a propus Ucrainei să creeze un grup de lucru interguvernamental, care va fi însărcinat cu monitorizarea punerii în aplicare a concluziilor Comisiei de la Veneția cu privire la „articolul lingvistic” al Legii educaţiei./sdan/lbadiu

www.eurointegration.com.ua – 31 mai