Ziua Mondială fără Tutun

Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun, iar sloganul de anul acesta este „Fumatul vă frânge inima”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să îi atenţioneze pe fumători că ţigaretele afectează şi alte organe, nu doar plămânii. Potrivit datelor organizaţiei, fumatul ucide peste 7 milioane de persoane pe an, aproape 900.000 dintre victime fiind nefumătoare. Reporterul RRA Marilena Fâncu ne spune cum se raportează România la celelalte state europene când vine vorba de fumat.

Reporter: Conform eurobarometrului 2017, românii fumează mai puţin decât grecii, bulgarii şi francezii, însă mai mult decât suedezii şi englezii. Extrem de îngrijorătoare este creşterea numărului de fumători în rândul tinerilor. Tot mai mulţi adolescenţi aleg ţigările electronice şi produse care folosesc tutun încălzit, promovate ca mai puţin nocive decât ţigările clasice, însă nicotina este un drog care provoacă dependenţă – spune Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii române de Cardiologie.

Dragoş Vinereanu: Vedem că ţigările electronice conţin ceva mai puţine substanţe nocive decât ţigarea simplă, dar asta nu înseamnă că nu conţin substanţe nocive. Iar dacă este să ne referim la afectarea aparatului cardiovascular de către fumarea oricărui tip de tutun, vorbim de nicotină, iar nicotina are aproximativ aceeaşi concentraţie şi în ţigara obişnuită cât şi în ţigara electronică. Ca atare, riscul de a face accident vascular cerebral, infarct miocardic sau boală periferică fasculară care să ajungă la amputaţie este aceeaşi, indiferent dacă fumezi ţigara obişnuită sau fumezi ţigara electronică. Şi mai este un aspect. Ţigara electronică, conţinând nicotină, nicotina având o acţiune asupra creerului determină dependenţă.

Reporter: Raportul european arată că în România consumul de tutun se menţine încă relativ ridicat, cu o prevalenţă de 28% în rândul celor cu vârsta de peste 15 ani, cu două procente peste media europeană./rpatulea/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 mai