Pedro Sánchez devine şeful Executivului spaniol, după ce Mariano Rajoy a fost înlăturat prin moţiune de cenzură

În Spania, Parlamentul a dat un vot favorabil moţiunii de cenzură iniţiată de Partidul Socialist împotriva guvernului Mariano Rajoy. Este prima moţiune de cenzură care duce la înlăturarea unui guvern în Spania democratică, în ultimii 40 de ani, după cum relatează corespondenta noastră Annamaria Damian:

Reporter: Rezultat aşteptat al votului moţiunii de cenzură este o premieră în istoria democratică a Spaniei. Niciuna din celelalte trei moţiuni dezbătute în ultimii 40 de ani de Parlamentul spaniol nu a avut succes, până astăzi, când liderul Partidului Socialist, Pedro Sánchez devine premier în locul conservatorului Mariano Rajoy.

Pedro Sánchez, în vârstă de 46 de ani, a fost contracandidatul lui Rajoy la funcţia de premier în alegerile din 2016. După ce a obţinut un rezultat slab şi sub 100 de mandate în Congres, Sánchez a renunţat la fotoliul de deputat şi a revenit în Parlament cu această iniţiativă. După numai câteva zile de negocieri, el a reuşit  să obţină sprijinul formaţiunii Podemos, al secesioniştilor catalani, şi al Partidului Naţionalist Basc. Conservatorul Mariano Rajoy a declarat, înainte de votul moţiunii, că respectă procedura, chiar dacă nu este de acord cu faptul că Pedro Sánchez va fi şeful Executivului. A recunoscut că a fost învins, a spus că este mândru că a fost premier timp de 6 ani şi jumătate şi că lasă o Spanie în condiţii mai bune decât atunci când a preluat mandatul.
După votul de astăzi, urmează ca liderul socialist, Pedro Sánchez, să fie numit în funcţia de premier, de şeful statului, regele Felipe al VI-lea./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iunie