Mii de bolnave de cancer de sân ar putea evita chimioterapia – studiu

Mii de femei diagnosticate cu forma cea mai comună de cancer la sân în primele stadii ar putea fi curţate de chimioterapie, conform unui nou studiu al „medicinei de precizie”. Cercetătorii estimează că peste 123.000 de femei din SUA şi 23.000 din Regatul Unit sunt diagnosticate anual cu această formă de boală oncologică. Dacă vor fi aplicate concluziile studiului, mai puţin de o treime din aceste femei vor avea nevoie de chimioterapie, faţă de o jumătate câte sunt actualmente supuse acestui tratament.
„Concret, aceasta înseamnă că pentru mii de femei nu va fi necesară chimioterapia, cu toate efectele ei secundare, reuşind totuşi să aibă rezultate excelente pe termen lung”, a spus dr. Harold Burstein, profesor asociat la Harvard Medical School.
Cancerul la sân este forma cea mai comună de boală oncologică de care suferă femei din lumea întreagă. În cazul majorităţii pacientelor de cancer la sân, tratamentul standard presupune chimioterapia şi terapia endocrină. Chimioterapia este deseori însoţită de ameţeli, stări de vomă, căderea părului şi oboseală pe termen scurt, iar în unele cazuri de leucemie. Cercetătorii au reuşit să separe, prin teste genetice, femeile pentru care există o probabilitate mai mare de a avea forme oncologice recurente, lucru care ar putea cruţa de această terapie mii de bolnave.
Studiul intitulat Trial Assigning Individualised Options for Treatment (Tailorx) a fost prezentat în cadrul unei sesiuni plenare la întrunirea anuală a American Society of Clinical Oncology din Chicago.
Cercetările au presupus testarea a peste 10.000 de femei cu vârsta între 18 şi 75 de ani. Toate au fost supuse unei biopsii de tip oncotype DX care analizează 21 de gene tumorale. Testul a acordat femeilor un scor cuprins între 0 şi 100, pe baza probabilităţii ca tumoarea să revină în următorii 10 ani.
Cercetătorii ştiau deja că pacientele cu un scor cuprins între 0 şi 10 nu au nici un beneficiu de pe urma chimioterapiei – ceea ce reprezintă cam 17% din femeile cuprinse în studiu. Pe de altă parte, în cazul femeilor cu un scor al riscului peste 26 (14% din cele analizate în cadrul studiului actual), chimioterapia a avut efecte pozitive. Obiectivul studiului a fost să estimeze situaţia majorităţii femeilor aflate în tronsonul dintre cele două categorii, cu un scor de 11-25. Din cele 10.273 de femei testate, 6.711 (69%) au avut scorul cuprins între 11 şi 25. Ele au fost desemnate la întâmplare, fie doar pentru tratamentul endocrin, fie pentru o combinaţie între chimioterapie şi tratament endocrin. Cercetătorii au ajuns la concluzia că în funcţie de vârsta pacientei, în cazul pacientelor care au fost supuse doar terapiei endocrine, rezultatele au fost similare cu cele înregistrate pentru cele care au fost supuse şi chimioterapiei. Aceasta înseamnă că femeile trecute de 50 de ani care au acest tip de cancer şi un scor cuprins între 0 şi 25 nu necesită chimioterapie. Şi în cazul pacientelor mai tinere, cu scor 0-15, tratamentul invaziv poate fi evitat. Autorii studiului au spus că acesta a fost cel mai amplu studiu de testare din sfera medicinei de precizie făcut vreodată.
Chimioterapia costă Sistemul britanic de asigurări medicale (NHS) aproximativ 4.500 de lire sterline pentru fiecare pacient. În SUA, chimioterapia poate avea costuri de peste 140.000 de dolari. Preţul de listă al testului oncotype DX este de 2.580 de lire sterline, dar NHS primeşte subvenţii. Majoritatea companiilor de asigurări americane acoperă costul acestui test.(www.theguardian.com – 3 iunie)/abuzoian
(https://www.theguardian.com/society/2018/jun/03/precision-medicine-breast-cancer-remove-need-chemotherapy)