2018. június 5

Románia forgalomba hozta a környezettudatos zacskókat

Románia a térség első országaként vezette be június 5-től a biológiailag lebomló, környezettudatos zacskók használatát a kereskedelemben, a műanyag szatyrok helyett, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik a környezetre nézve. Az új tipusú szatyrot, amelyet egy román termelő készitett kukoricakeményitőből, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából mutatták be, Graţiela Gavrilescu tárcavezető jelenlétében. Az új zacskókat a mai naptól valamennyi bukaresti nagyáruház forgalomba helyezi . (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Klaus Iohannis államfő támogatja az ügyészek függetlenségét

Az ügyészek semmiképp sem kerülhetnek politikai ellenőrzés alá, nem rendelhetik őket alá egy politikusnak, legyen az akár miniszter is, hangsúlyozta Klaus Iohannis román államfő kedden, az alkotmánybiróság múlt heti döntésére reagálva, mely szerint menesztenie kell Laura Codruţa Kövesit, az Országos Koerrupcióelleni Ügyészség főügyészét. Iohannis azt mondta, hogy megvárja a taláros testület indoklását, „megpróbálja azt megérteni”, és annak megfelelően hozza meg döntését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Az év első négy hónapjában 4,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában

Az év első négy hónapjában 4,8 százalékkal, 5,734 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A vendégéjszakák csaknem 77 százalékát, 4,408 milliót, román turisták töltötték el, míg a külföldiek 1,325 milliót, ami 5,5 százalékkal jelent több az előző évhez képest, derül ki az Országos Statisztikai Hivatal által kedden közölt adatokból. A turisták a legtöbb vendégéjszakát – 976 ezret – Bukarestben töltötték el. A rangsorban következik Brassó 767 ezer, Prahova 337 ezer és Kolozs megye 307 ezer vendégéjszakával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Törvénytervezet a külföldön dolgozó románok által haza küldött pénzösszegekre vonatkozóan

A törvénytervezet szerint, abban az esetben, ha a külföldön dolgozó románok 2.000 eurónál nagyobb összeget küldenek haza, meg kell indokolják a pénz származását; a cél nem az emlitett összeget meghaladó pénz elkobozása, hanem a román törvények harmonizálása az idevágó európai irányelvekkel, hangsúlyozta Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A törvénytervezetet jelenleg a parlamentben vitatják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Rozalia Ganciulescu