Ministrul justiţiei a anunţat că extrădarea din Costa Rica a Elenei Udrea este posibilă

Realizator: Ani Sandu – Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat astăzi că extrădarea din Costa Rica a Elenei Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, este posibilă, chiar dacă România nu are un tratat bilateral în acest sens. El a enumerat situaţiile în care poate avea loc acest proces.
Tudorel Toader: Prima procedură, în temeiul curtoaziei internaţionale, cu asigurarea reciprocităţii şi vreau să mă opresc aici, să subliniez că, în precedent, am avut un astfel de caz de extrădare din Republica Costa Rica şi, în al doilea rând, că, în acest moment, se află pe rol, în derulare, un alt caz de extrădare din Republica Costa Rica, altul decât cel la care facem referire. A doua procedură a extrădării se poate realiza în baza convenţiilor multilaterale, la care ambele state au calitatea de parte.
Realizator: Tudorel Toader a mai precizat că, până în acest moment, Ministerul Justiţiei nu a primit niciun document referitor la solicitarea de extrădare, dar că instituţia va comunica, în fiecare moment, stadiul la care se află. De asemenea, ministrul a explicat că durata procesului de extrădare depinde de legislaţia din Costa Rica. Amintim că poliţia a cerut instanţei mandat european de arestare şi a făcut şi cerere de urmărire internaţională./practica/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 iunie)