Barnier salută propunerile britanice privind măsurile de siguranţă la graniţa UE cu Irlanda de Nord

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a salutat, joi, noua propunere a Marii Britanii referitoare la un plan privind măsurile de siguranţă în vederea evitării unei frontiere dure cu Irlanda de Nord, însă, în acelaşi timp, oficialul european şi-a menţinut aderenţa la condiţiile esenţiale care au dus la un impas în convorbiri, până acum.

Oficialii UE au evaluat o notă tehnică prezentată de Marea Britanie cu privire la un aranjament vamal temporar, însă reacţiile iniţiale au fost că solicitarea Londrei de a menţine, pentru o anumită perioadă după Brexit, întregul Regat Unit în interiorul uniunii vamale europene, ar putea funcţiona, în anumite condiţii. Însă Barnier a clarificat, într-un mesaj pe Twitter, că Bruxellesul nu va accepta niciun termen limită legal, la un acord menit să determine evitarea verificărilor de frontieră şi a altor măsuri, la graniţa dintre Irlanda, stat membru UE şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Premierul Theresa May a publicat, joi, ceea ce guvernul a denumit un aranjament valam temporar, care va asigura că nu se va ajunge la o frontieră dură, ce ar presupune reinstituirea controalelor vamale la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. În schimb, planul propune ca Marea Britanie să rămână ancorată la uniunea vamală a UE, pentru încă un an, după perioada de aproape doi ani de tranziţie, dacă vor exista amânări în implementarea acordului de Brexit. În propunerea sa, guvernul afirmă că „se aşteaptă” să obţină un acord de retragere până la sfârşitul lui decembrie 2021./mbrotacel/sdm2

REUTERS – 7 iunie