Preşedintele Afganistanului a anunţat un armistiţiu necondiţionat cu talibanii până la sfârşitul Ramadanului

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a anunţat joi un acord necondiţionat de încetare a focului cu talibanii până la 20 iunie, dată ce coincide cu sfârşitul perioadei de post musulman, însă a exclus orice alte grupări militante, inclusiv autointitulata grupare Stat Islamic (ISIS). Decizia a fost anunţată în urma unei reuniuni de săptămâna aceasta a clericilor islamici din întreaga ţară care au enunţat o „fatwa” (decret religios islamic – n.red.) împotriva atacurilor talibanilor. Un atentat sinucigaş revendicat de ISIS a ucis 14 oameni în faţa cortului din Kabul unde se desfăşura acea reuniune de pace a clericilor care au recomandat încheierea unui armistiţiu cu talibanii care doresc reintroducerea legislaţiei islamice stricte, iar preşedintele afgan şi-a exprimat susţinerea faţă de această propunere de armistiţiu. „Acest armistiţiu este o oportunitate pentru talibani de a-şi da seama că violenta lor campanie nu le câştigă inimi şi nici suflete, ci le îndepărtează”, a transmis preşedintele Ghani printr-un mesaj postat pe Twitter, după un discurs televizat. „Prin anunţarea armistiţiului reiterăm puterea guvernului afgan şi voinţa poporului pentru o rezoluţie paşnică a conflictului afgan”.
Nu există, deocamdată, o reacţie a talibanilor, iar din partea guvernului au existat voci care s-au opus acestui armistiţiu. Fostul general de armată Atiqullah Amarkhel este de părere că acest armistiţiu le va conferi talibanilor şansa de a se regrupa. „Din punct de vedere militar, nu este o mutare bună”, a declarat pentru Reuters fostul general.
„Va permite inamicului posibilitatea de a se pregăti pentru şi mai multe atacuri”. Atiqullah Amarkhel şi-a exprimat îndoiala că talibanii vor renunţa la arme şi că vor da cu piciorul oportunităţii de a lupta în timpul Ramadanului, perioadă în care atacurile s-au intensificat. Sărbătoarea de Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului, are loc la finalul săptămânii viitoare. În luna februarie, preşedintele Ghani s-a oferit să recunoască în mod oficial că talibanii sunt un grup politic legitim, în cadrul propunerii unui proces politic care, în opinia sa, ar putea conduce la negocieri pentru încetarea celor peste 16 ani de război. Ashraf Ghani a propus un acord de pace şi eliberarea unor prizonieri printre multe alte opţiuni, inclusiv organizarea de noi alegeri la care să participe şi militanţi, precum şi o revizuire a Constituţiei, într-un pact convenit cu talibanii pentru a pune capăt conflictului care doar anul trecut s-a soldat cu uciderea sau rănirea a peste zece mii de civili. În luna august, preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit o abordare militară mai agresivă a Afganistanului, inclusiv intensificarea  atacurilor aeriene, cu scopul de a forţa aducerea talibanilor la masa negocierilor. Forţele de securitate afgane susţin că impactul a fost unul semnificativ, însă talibanii străbat întinderi mari de teritorii ale ţării şi, cu un contingent al trupelor străine de aproximativ 15 600 faţă de 140 de mii în 2014, există slabe speranţe pentru obţinerea unei victorii militare./cstoica/menescu

(www.reuters.com – 7 iunie)