2018. június 8

 A Bukaresti Kilencek államfői Varsóban csúcstalálkozót tartottak

A Bukaresti Kilencek (B9) államfői  varsói csúcstalálkozójukon nyilatkozatot fogadtak el, amely szerint a NATO-nak a déli és a keleti irányból érkező veszélyekre egyaránt szolidárisan kell reagálnia, mondotta Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban, a találkozó alkalmával szervezett sajtóértekezleten. A csúcsösszejövetel másik házigazdájával, Klaus Iohannis román elnökkel közösen megtartott sajtóértekezleten Duda elmondta: a júliusi brüsszeli NATO-csúcson előterjesztik a B9-nyilatkozatot, amely szerint a NATO-nak minden fenyegetésre szolidárisan kell reagálnia, akár déli, akár keleti irányból érkezzen a veszély. Úgy értékelte: a NATO keleti szárnyának államait tömörítő B9-ek közös álláspontja hozzájárul az észak-atlanti szövetség egységéhez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

A növényeket is megviselte a szokatlanul nagy meleg és a jégeső

A szokatlanul nagy meleg és a jégeső komoly károkat okozott a mezőgazdaságban, nyilatkozta pénteken, Temesváron, Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Mint hozzáfűzte a csapadékban legszegényebb megyék között szerepel Galac, Vaslui és Bakó; a szója, a cukorrépa és a borsó nagyon megsínylette az aszályt. Ami az öntözőberendezéseket illeti, a tárcavezető ismételten elmondta, hogy a kormány egymiliárd eurót folyósitott ezek felújitására és kiterjesztésére, ami 2020-ig lehetővé teszi több mint két millió hektárnyi terület öntözését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Prahova megyében elektromos buszokat gyártananak a jövő évtől

Egy kinai tőkével működő vállalat 100 millió eurót ruház be e célból és 250 embernek ad munkát. Aurelian Gogulescu, a prahovai Ipar- és Kereskedelmi Kamara elnöke, aki jelen volt a protokoll aláirásán, megjegyezte, hogy ez lesz az egyik legfontosabb kinai befektetés Romániában.”A környezetbarát elektromos gépjárművek gyártása Prahovában és Romániában általában, újdonságnak számit. A 100 milió eurós beruházás két szakaszban valósul meg.A tervek szerint 250 személyt alkalmazunk és meglehet, hogy a termelést még 2019 kezdetén megkezdjük”, hangsúlyozta Aurelian Gogulescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Újraindult Románia és Kanada között a közvetlen transzatlanti repülőjárat

Csaknem tiz év után, pénteken újraindult  Románia és Kanada között a közvetlen transzatlanti repülőjárat.A csütörtökön Montrealból fedélzetén 300 utassal felszállt repülő péntek reggel szállt le a bukaresti Otopeni nemzetközi repülőtéren.Az Air Canada hetente négyszer közlekedik Bukarest és Montreal, illetve Bukarest és Toronto között.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

A kormány jóváhagyta a közbeszerzésre vonatkozó módszertani útmuktatókat

A pénteki kormányülésen határozatot hagytak jóvá a közbeszerzésre vonatkozó módszertani útmuktatókról, közölte Nelu Barbu kormányszóvivő.A pénteken elfogadott határozat lezárja a közbeszerzések leegyszerűsitésére és bürokrácia-mentesitésére hivatott folyamatot, amelyet a kormány néhány héttel korábban inditott el,  fűzte hozzá a szóvivő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Rozália Gănciulescu