RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu: Decizia Guvernului privind Roşia Montană, fără precedent în istoria UNESCO

Decizia Guvernului de a opri procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este surprinzătoare şi fără precedent, spune la RFI senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu este surprins de decizia Guvernului privind Roşia Montană: „Decizia de care am aflat şi eu cu surprindere ieri vine în contextul în care organismul de experţi acreditat de UNESCO, ICOMOS, a făcut public de curând avizul cu privire la includerea Roşiei Montane în patrimoniul mondial al umanităţii ca fiind un aviz pozitiv. Nu numai că acest aviz este pozitiv, dar ţinând seama de tot ce se întâmplă la Roşia Montană, ICOMOS a recomandat înscrierea de urgenţă în patrimoniul periclitat. Acest caracter de urgenţă a mai fost recomandat la UNESCO atunci când a fost vorba de devastări, de pierderi grave, iremediabile, ale unor monumente istorice, cum au fost de pildă toate acele distrugeri de patrimoniu în Orientul Mijlociu”.

El subliniază că „nu există precedent în care ICOMOS să fi cerut includerea unui monument, unui sit istoric pe lista patrimoniului periclitat, care să fi fost refuzat de ţara respectivă. În acest context, trebuie să spun de asemenea că România are preşedinţia Comitetului patrimoniului mondial în acest an şi-mi vine foarte greu să îmi imaginez că România prin vocea ambasadorului ei la UNESCO va refuza această înscriere. Ar fi într-adevăr o acţiune fără precedent în istoria UNESCO, în care o ţară să acţioneze împotriva propriului patrimoniu, atunci când experţii internaţionali au recomandat includerea pe lista patrimoniului periclitat”.

Informaţia privind decizia Guvernului de a opri procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO a fost confirmată pentru G4Media de ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu.

România este în plin proces cu compania Gabriel Resources, acţionarul majoritar de la Roşia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de peste patru miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Cosmin Ruscior

https://www.rfi.ro/mediu-103836-fost-ministru-cultura-vlad-alexandrescu-rosia-montana

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 7 iunie 2018