Viktor Orbán a anunţat revizuirea amplă a constituţiei Ungariei

La toamnă va începe revizuirea cuprinzătoare a constituţiei Ungariei, a anunţat Viktor Orbán, în cadrul unui interviu acordat unui post de radio din Ungaria. Premierul a precizat că bugetul de stat pe anul 2019 este unul al creşterii stabile.”Guvernul planifică pentru anul viitor un buget consistent, care să reziste la seisme. Bugetul pe 2019 este unul al creşterii stabile, prin care ţara poate fi apărată de furtunile crizei care se vor intensifica”, a afirmat Viktor Orbán postului de radio Kossuth. Deficitul de 1,8% din PIB, prognozat pentru 2019, arată că  noi cheltuim mai mult decât câştigăm, dar acest buget este funcţional, deoarece suma alocată pentru funcţionarea statului este egală cu banii câştigaţi, a adăugat premierul.

În opinia sa, „deficitul se creează din cauza investiţiilor, însă ideea este că mai târziu vom câştiga de pe urma acestor investiţii”. Ungaria este mult mai afectată de schimbările care au loc la nivelul economiei mondiale decât o ţară care are o piaţă internă mai mare, a subliniat Viktor Orbán, potrivit căruia sunt mai multe semnale că criza economică se va intesifica.”Încă nu este furtună, dar norii s-au adunat deja pe cer şi dacă norii se aranja în mod nefast, ar putea să izbucnească criza”, a subliniat Viktor Orbán. Premierul a precizat că „bugetul poate fi alcătuit precaut şi a fost mărită rezerva pentru apărarea ţării, tocmai în ideea că, dacă va fi furtună, să putem deschide umbrela”. Guvernul nu poate fi deturnat de la obiectivele sale din cauza fenomenelor de criză internaţională, iar pentru guvern va fi încontinuare importante realizarea şi apărarea unui climat de siguranţă, creşterea economică, sprjinirea familiilor cu copii şi diminuarea şomajului. Viktor Orbán a subliniat, de asemenea, că în politica europeană „au apărut băieţii musculoşi”. „Noi suntem băieţi fini şi frumoşi comparativ cu italienii şi austriecii”, a adăugat premierul ungar.

Viktor Orbán a mai amintit că au fost înaintate parlamentului de la Budapesta proiectele de modificare a constituţiei şi a Legii privind asigurărilor sociale, ca parte a pachetului legislativ Stop Soros. Aceste amendamente prevăd că este interzisă colonizarea Ungariei cu populaţii străine, precum şi susţinerea şi organizarea migraţiei ilegale. Premierul a anunţat că la toamnă va începe revizuirea amplă a constituţiei ţării şi timp de un an, un an şi jumătate, se va analiza care din elementele legii fundamentale, adoptată în 2011, au fost bune şi unde au rămas zone neacoperite./rganciu/menescu

INFOSTART (Ungaria), 8 iunie