Reuniunea Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai

Preşedinţii Chinei, Rusiei şi Iranului participă la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai. Cu acest prilej, Teheranul încearcă să se asigure de sprijinul Beijingului şi al Moscovei după retragerea SUA din acordul privind dosarul nuclear iranian, iar preşedintele Hassan Rohani a avut deja o întâlnire bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi: În deschiderea întrevederii, liderul iranian a apreciat ca foarte important şi constructiv rolul Rusiei în realizarea acordului nuclear, subliniind că retragerea „ilegală a SUA din această înţelegere face necesar un dialog mai serios şi mai important între Moscova şi Teheran”. Preşedintele Putin nu s-a referit la acordul nuclear, el invitându-l pe Hassan Rohani să discute situaţia din Siria, unde – a spus liderul de la Kremlin – Rusia şi Iranul cooperează cu succes în rezolvarea crizei şi au obţinut rezultate concrete.

Vladimir Putin a reafirmat sprijinul Rusiei pentru admiterea Iranul în Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, unde acesta este în prezent observator. Hassan Rohani a numit Rusia „un vecin bun” al ţării sale, iar relaţiile ruso-iraniene „unice şi speciale, deoarece acoperă toate nivelurile şi problemele”./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 iunie