Ministrul finanţelor a declarat că România are un deficit de forţă de muncă de aproape un milion de persoane

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine eliminarea obligativităţii pe care o au angajatorii români de a le plăti persoanelor din afara Uniunii Europene, care vor să lucreze în ţara noastră, salariul mediu pe economie. Eugen Teodorovici a explicat că România are un deficit de forţă de muncă de aproape un milion de oameni şi că această prevedere este un impediment în calea firmelor care au nevoie de personal. În plus, situaţia este discriminatorie pentru angajaţii români care, de multe ori, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, mai spune ministrul finanţelor.

Eugen Teodorovici: E obligatoriu schimbarea cadrului existent pentru ca forţa de muncă în România să fie suficientă pentru că, ştiţi foarte bine, cred că dacă nu mă înşel, un milion de persoane ar fi astăzi necesare în România pe piaţa muncii, în diferite sectoare. Deci, obligatoriu va trebui să fie modificat cadrul legislativ. Una dintre prevederile care trebuie modificate este o prevedere din 2010, dacă nu mă înşel, care spune că eşti obligat să plăteşti unei persoane aduse din afara României, cel puţin salariul mediu pe economie. Şi cred că este una dintre piedicile de astăzi, iar piaţa trebuie sa fie cea care decide cât anume plăteşte, desigur peste salariul minim pe economie, în funcţie de pregătirea şi alte elemente pe care angajatorul le are în vedere.

Realizator: Ministrul finanţelor a participat, astăzi, la Ploieşti, la prezentarea programului de investiţii în ţara noastră de peste 800 de milioane de euro a unei mari companii cu capital american, transmite corespondenta RRA, Simona Uţă./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iunie