Spania a decis să primească, din motive umanitare, nava cu peste 600 de migranţi la bord

Spania a decis să primească, din motive umanitare, nava cu peste 600 de migranţi la bord, refuzată de Italia şi Malta. Vasul va ajunge în portul Valencia, potrivit instrucţiunilor date de şeful guvernului de la Madrid, Pedro Sanchez.

Reporter: Ana Maria Damian – Într-un comunicat de presă, guvernul de la Madrid transmite că Spania îşi îndeplineşte astfel angajamentele internaţionale în problema crizei umanitare. „Este obligaţia noastră să ajutăm la evitarea unei catastrofe umanitare şi să oferim acestor persoane un loc sigur, respectând astfel obligaţiile impuse de dreptul internaţional” – se menţionează în document.

Înainte de această decizie, autorităţile de la Madrid şi Valencia au discutat şi s-au coordonat pentru a oferi ajutor acestor persoane. Liderul comunităţii regionale Valencia a spus că Spania şi regiunea lui sunt considerate deschise şi ospitaliere şi alte figuri politice importante, între care primarii Madridului şi Barcelonei au spus că ajutorul umanitar este o datorie a Spaniei.

Ministrul apărării, Margarita Robles, a precizat că ţările UE trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să fie solidare în această problemă. Şi organizaţiile din reţeaua spaniolă de imigraţie şi ajutor pentru refugiaţi au cerut guvernului să se implice şi să demonstreze că nu toate ţările de la Mediterană au abandonat misiunea de a apăra drepturile omului./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iunie