Preşedintele PNL, Ludovic Orban, dezaprobă afirmaţiile lui Liviu Dragnea la adresa procurorilor

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, dezaprobă afirmaţiile lui Liviu Dragnea la adresa procurorilor, pe care le consideră total nepotrivite pentru un om politic. De altfel, liderul PNL a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Petruţa Dinu a sintetizat declaraţiile pe această temă.
Reporter: Liderul PNL, Ludovic Orban, cere PSD să se delimiteze de propriul preşedinte. În opinia sa, prin poziţiile exprimate, Liviu Dragnea este anti-NATO şi anti-UE.
Ludovic Orban: Dragnea nu înţelege că România este membru al UE, că România este membru al NATO şi că, datorită poziţiei noastre de membri ai UE şi ai NATO, avem nişte obligaţii pe care trebuie să le respectăm ca şi ţară şi că niciun lider politic nu poate să calce în picioare democraţia, nu poate să calce în picioare principiile fundamentale care stau la baza funcţionării statului de drept, de asemenea nu poate să calce în picioare independenţa justiţiei.
Reporter: De cealaltă parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea susţine că Forumul Judecătorilor nu cunoaşte prevederile legale, afirmând că în atribuţiile CSM nu intră decât sancţionarea magistraţilor.
Eugen Nicolicea: CSM-ul nu are niciun fel de atribuţii de a sancţiona pe nimeni, cu excepţia magistraţilor. De asemenea, conform legii CSM, poate să sesizeze CSM ca să-i apere reputaţia. Şi putem admite că anumite declaraţii ar fi putut să-i afecteze cuiva reputaţia. Numai că acea reputaţie este un atribut individual.
Reporter: La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că independenţa justiţiei din România nu este ameninţată, iar Forumul Judecătorilor ar fi trebuit să analizeze problema protocoalelor încheiate de serviciile secrete./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 iunie)