Rador: Speranţe de pace la Singapore

Potrivit ultimelor informaţii referitoare la summit-ul care are loc în Singapore între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord coreean Kim Jong-un există mari şanse ca Peninsula coreeană să devină o zonă denuclearizată.

Optimismul analiştilor este motivat şi de faptul că dezbaterile care au avut loc ieri între experţii celor două delegaţii au fost constructive. Ministrul de externe american, Mike Pompeo a declarat că discuţiile cu delegaţia coreeană au condus la rezultate care au depăşit aşteptările părţii americane: Coreea de Nord a acceptat garanţiile de securitate oferite de Statele Unite în cazul în care Phenianul va renunţa la programul său nuclear. Totodată, şeful diplomaţiei americane şi-a exprimat speranţa că la summit-ul de azi Donald Trump şi Kim Jong-un se vor înţelege în toate problemele importante.

În Singapore viaţa este aproape paralizată din cauza măsurilor de siguranţă fără precedent. Cu înainte câteva zile de organizarea summit-ului, poliţia deja închisese mai multe străzi. Avionul prezidenţial al lui Donald Trump, Air Force One a aterizat pe baza militară Paia Lebar, în schimb Kim Jong-un a sosit cu o cursă regulată a companiei chineze, Air China. În mod oficial, summit-ul va dura o zi, însă preşedintele american a spus că există posibilitatea ca discuţiile să se prelungească pe parcursul a două zile.

Atât Trump, cât şi Kim aşteaptă mult de la această întâlnire. Preşedintele american a declarat că este convins că liderul nord coreean doreşte să transmită un mesaj puternic propriului popor. Totodată, acesta a reafirmat că din Peninsula Coreeană trebuie eliminate armele nucleare. Trump a calificat vizita sa din Singapore drept o misiune de pace. Preşedintele american a adăugat însă că, în cazul în care „lucrurile nu merg bine” este oricând pregătit să se ridice de la masa tratativelor. „În doar un minut va putea spune” dacă Kim gândeşte sau nu serios demontarea arsenalului său nuclear – a declarat Trump adăugând că nu are timp de pierdut. Preşedintele american a publicat pe Twitter : „Avem şansa să obţinem un rezultat minunat pentru Coreea de Nord şi pentru întreaga lume”.  Președintele a mai vorbit despre posibilitatea emiterii unei declaraţii de pace prin care s-ar pune capăt şi din punct de vedere juridic războiului coreean.

Problemele cele mai mari se pot ivi în legătură cu dezarmarea nucleară. Washington și-ar dori ca Phenian să renunţe în întregime la armele sale nucleare, însă tocmai acesta este elementul principal al puterii regimului nord coreean. Kim Jong-un este adeptul dezarmării treptate. Teoretic şi acesta este de acord cu denuclearizare totală a peninsulei, dar nu a elaborat încă un calendar pentru a ajunge la acest rezultat. A vorbit în schimb despre o pace durabilă. Presa nord coreeană a scris că în cadrul discuţiilor vor să pună la punct mecanisme stabile şi permanente care să asigure o pace durabilă. Pe lângă dosarul nuclear, pe agenda celor doi politicieni figurează şi alte probleme. În schimbul renunţării la programul său nuclear, Kim Jong-un cere garanţii de securitate pe termen lung. Potrivit declaraţiilor de ieri ale lui Mike Pompeo, SUA este dispusă să accepte această solicitare.

Liderul nord coreean a declarat că sunt conştienţi de importanţa deosebită a tratativelor. Înainte de a  se întâlni cu premierul din Singapore, Lee Hsien Long a afirmat că toată lumea aşteaptă acest summit, iar acesta a răspuns că dacă discuţiile se vor încheia cu succes, atunci efortul adus pentru pace al ţării sale va intra în istorie. Din partea nord coreeană vor participa la tratativele de azi ministrul de externe Ri Yong Ho, ministrul apărării Choe Kwang şi sora lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, cea care îndeplineşte funcţia de director al departamentului de agitaţie şi propagandă a Partidului Muncii din Coreea de Nord.

Aşteptările comunităţii internaţionale de la întâlnirea din Singapore sunt foarte mari. Papa Francisc a declarat că speră că aceste tratative vor asigura pacea durabilă şi că se va ruga pentru succesul negocierilor. Experţii apreciază în mod diferit şansele summitului. Însă toți sunt de acord că şi în cazul în care în hotelul de lux Capella din insula Santosa (Pace) părţile nu vor obţine rezultate concrete, însuşi faptul că acest eveniment a avut loc va intra în istorie.

Székely Ervin, Rador