Ziua Naţională a Rusiei este sărbătorită marţi, 12 iunie

/ AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
/ AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV

Pe 12 iunie 2018, ruşii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi  sportive. Sute de mii de cetăţeni ruşi din regiunile ţării sărbătoresc marţi, 12 iunie, Ziua Naţională a Rusiei. Fotbalul este tema centrală a evenimentelor din acest an, organziate cu ocazia  Zilei Naţionale a Rusiei. În urmă cu 28 de ani, la 12 iunie 1990, primul Congres al deputaţilor poporului din RSFSR a adoptat Declaraţia de suveranitate a Rusiei. Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială fiind „Ziua Rusiei”, care a fost stabilită oficial în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii, care a inclus lista sărbătorilor legale. Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de diversificat.
Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia. Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic. Din anul 1994, pe 12 iunie această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului  rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură, artă şi umanitar.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a primit, cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, telegrame de felicitare din partea a numeroşi şefi de state./vdraguta/menescu

(Agenţia de presă TASS – 12 iunie)