2Anul acesta, Africa de Sud sărbătorește 24 de ani de libertate. Mai exact, data de 27 aprilie 2018 marchează 24 de ani de libertate pentru poporul sud-african. În Africa de Sud, evenimentul se celebrează prin organizarea de seminare, conferințe, talk-show-uri referitoare la ceea ce înseamnă libertatea și democrația  pentru sud-africani.

Ambasada Africii de Sud în România  va sărbători acest eveniment la data de 18 iunie 2018, deoarece 18 este ziua în care s-a născut Nelson Mandela (18 iulie 1918), iar iunie este luna în care sărbătorim tineretul din Africa de Sud.

La data de 18 iunie 2018  ambasada va sărbători și Centenarul  Nelson Mandela, având ca temă: “Anul Nelson Rolihlahla Mandela: realizarea deplină a idealului de libertate printr-o  transformare socială și economică radicală. Cu această temă urmărim să evidențiem caracteristicile și valorile pentru care fostul președinte Mandela a devenit renumit în întreaga lume:  Integritate, Pasiune, Serviciu dezinteresat, Transparență, Respect și Transformare.  Nelson Mandela a avut un rol esențial în eliberarea Africii de Sud. Și-a dedicat întreaga viață egalității și dreptății pentru toți sud-africanii și a fost unul dintre fondatorii democrației noastre constituționale.

Mandela a continuat să lupte pentru libertate chiar și în timpul celor 27 de ani petrecuți în închisoare, din 1964 până în 1991. În perioada detenției a devenit foarte renumit, și a fost acceptat ca unul din cei mai remarcabili lideri de culoare din Africa de Sud. Mandela a refuzat să își compromită poziția politică în schimbul libertății și a respins cel puțin trei oferte de eliberare condiționată. Hotărârea și tăria de caracter a fostului președinte în fața dificultăților l-au transformat într-un simbol al rezistenței pe măsură ce mișcarea anti-apartheid devenea mai puternică. La 27 aprilie 1994, lupta eroică pentru libertate s-a finalizat cu organizarea primelor algeri democratice din Africa de Sud.

Cu ocazia acestui eveniment special, Excelența Sa, domnul Jabu Mbalula, Ambasador al Republicii Africa de Sud în România, a afirmat: “Celebrând viața lui Nelson Mandela la 18 iunie și pe parcursul întregului an, Ambasada Africii de Sud în Romania folosește acest prilej ca, în numele guvernului și poporului sud-african, să exprime cu modestie o recunoștință sinceră față de toate statele, guvernele și cetățenii acestora care au oferit sprijin sud-africanilor pentru ca și ei să  intre în rândul națiunilor ce se bucură de pace, securitate, stat de drept și democrație. Este o datorie  pe care țara noastră nu va reuși niciodată să o plătească în întregime și pentru care vom fi mereu recunoscători. Africa de Sud știe că cetățenii unor țări și-au sacrificat veniturile modeste pentru a contribui și a susține lupta sud-africanilor. Colaborând cu partenerii noștri din comunitatea internațională, am învățat că putem construi acea Africa de Sud pe care și-o dorea și pentru care a luptat neobosit   Nelson Mandela. Eforturile sale au dat roade la 27 aprilie 1994.”