THE TELEGRAPH: Psihologul lui Andy Murray a ajutat-o pe Simona Halep să câştige în sfârşit titlul la turneul francez de Grand Slam

Cum Andy Murray îşi continuă antrenamentele pe iarbă sperând ca, în această vară, să-şi facă marea revenire, cu siguranţă că el va fi urmărit turneul Roland Garros de la sfârşitul săptămânii. Dar mai ales titlul de Grand Slam obţinut de Simona Halep în turneul feminin.

Există mai mulţi termeni de comparaţie în acest caz, începând cu numeroasele finale importante pe care amândoi le-au jucat până să câştige în sfârşit şi primul trofeu: trei, în cazul lui Halep şi patru, în cazul lui Murray. Mai relevant este însă faptul că amândoi au apelat la acelaşi psiholog ca să-şi stăpânească starea de spirit: Alexis Castorri.

Prima întâlnire cu tenisul a lui Castorri a survenit în 1985, când ea i-a prescris lui Ivan Lendl un program de gimnastică aerobică („Jazzercise” – gimnastică pe muzică de jazz) şi de yoga. Şapte luni mai târziu, Lendl l-a învins pe John McEnroe în finala turneului US Open – o victorie pe care el o consideră şi azi drept cea mai mare performanţă a sa.

De atunci, Castorri a intrat în relaţii strânse cu Murray – despre care ea a spus odată că e în pericol „să-şi iasă complet din mână” după eşecuri repetate – iar mai recent, cu Kevin Anderson. Nu este o coincidenţă faptul că, anul trecut, Anderson a ajuns în finala de la US Open după ce Castorri l-a încurajat să mimeze pumni şi să strige „Come on” în faţa oglinzii.

Castorri locuieşte la Fort Lauderdale, lângă Miami, şi face parte din reţeaua de tenis din Florida. De reţinut este şi faptul că, în 2011, antrenorul lui Halep, Darren Cahill, l-a prezentat pe Lendl lui Murray, iar el joacă gold cu Anderson, originar din Africa de Sud.

După superba victorie a lui Halep de sâmbătă, cu 3-6, 6-4, 6-1, în faţa lui Sloane Stephens, Cahill a vorbit depre importanţa psihologiei în tenisul modern. În ultimii 15-20 de ani, tenisul s-a schimbat mult din cauza mediilor de socializare, a banilor şi a presiunilor”, a spus el. „Fiecare jucător este însoţit de un microbuz plin cu admiratori, astfel încât tensiunea din jurul lui este mult mai mare decât era pe vremuri. Alexis a fost cu adevărat importantă pentru Simona în ultimii doi ani. Pe vremea când eram jucător (spre sfârşitul anilor ’80), poate că ar fi înseamnat o slăbiciune din partea mea să recunosc asta. Trebuie să te abţii şi să fii dur. Acum însă, eu cred că jucătorii cântăresc bine lucrurile ca să se asigure că sunt nişte profesionişti”.

Sâmbătă, pentru Halep, o stare mentală bună era esenţială, mai ales după ce Stephens a deschis partida jucând aproape fără greşeală. Condusă la un moment dat cu 6-3, 2-0, Halep s-ar fi putut cufunda rapid într-o stare psihică negativă. În schimb, ea a început să lovească cu mai multă îndrăzneală şi siguranţă, îndepărtând-o pe Stephens de fileu, în timp ce ea se apropia şi marca puncte din imediata lui apropiere.

„Nu e uşor să stai acolo pentru că nu poţi face nimic”, a declarat Cahill ulterior, încântat. „Speri să iasă în faţă cu un plan bun de joc, iar dacă n-a mers, ea i-a distras atenţia adversarei. Asta a făcut ea astăzi, a stat puţin departe de minge, apoi a stat pe la mijloc, după care s-a lansat în pase ceva mai mult”.

„E meritul Simonei că a reuşit să-şi păstreze poziţia”, a adăugat Cahill. „În ultimii doi ani, ea simţea un gol în stomac când avea noroc. Se spune că reuşita este şi mai plăcută după o asemenea stare. Drumul a fost cam anevoios, dar pentru ea, acum e un moment magic după drumul greu pe care l-a făcut în faţa unei adversare redutabile”.

Aşadar, la ce să ne aşteptăm de la Halep în turneul de la Wimbledon? De obicei, unui jucător, chiar dacă este Nr. 1 mondial, îi este mai greu să reintre în formă după un triumf atât de îndelung aşteptat. Dar, sâmbăta trecută, experimentatul manager al lui Halep, Ion Ţiriac – un compatriot român care a lansat cariera lui Boris Becker şi a multor altora – dădea de înţeles că s-ar putea întâmpla orice.

„E în stare să dea semne că pierde prima rundă, după care să fie în stare să o câştige”, a spus Ţiriac despre Halep, o personalitate extrem de populară al cărei succes de sâmbătă a fost salutat prin mesaje pe Twitter de Petra Kvitova, Johanna Konta şi de mulţi alţii. „A jucat de mult ori prost aici, după care a câştigat totuşi. Marea sa calitate este că ea ar fi în stare să moară pe teren dacă trebuie, cam la fel ca Rafael Nadal.

„La Wimbledon, ea trebuie să stea la un metru în interiorul terenului şi să lovească de-acolo. Având în vedere că centrul ei de gravitaţie e jos, asta o va ajuta pe iarbă. Are 1,65 metri înălţime, aşa că nu are un serviciu cu detentă mare, dar are toate celelalte calităţi necesare. Se poate înfuria foarte tare, dar are o inimă mare, e un om foarte bun. Sunt foarte fericit că a câştigat, la fel de fericit ca ea”.

Articol de Simon Briggs

Traducerea: Alexandru Danga

https://www.telegraph.co.uk/tennis/2018/06/10/andy-murrays-psychologist-helps-simona-halep-finally-land-grand

THE TELEGRAPH (Marea Britanie), 11 iunie 2018