Vizita oficială a premierului Viorica Dăncilă în Estonia

Premierul Viorica Dăncilă efectuează astăzi o vizită oficială în Estonia, unde se va întâlni cu preşedintele şi cu premierul acestei ţări. Mâine, Viorica Dăncilă şi omologul său estonian vor zbura cu o cursă inaugurală a companiei estone Nordica pe ruta Tallinn – Constanţa. Ulterior, cei doi şefi de guvern vor participa la inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Constanţa şi vor face declaraţii de presă. Petruţa Obrejan, cu mai multe infromaţii:

Reporter: Premierul Viorica Dăncilă va avea astăzi la Tallinn mai multe consultări la nivel înalt cu şeful statului estonian, Kersti Kaljulaid, cu premierul Jüri Ratas, dar şi cu vicepreşedintele Parlamenului, Enn Eesmaa. De altfel, această vizită de două zile în Estonia este şi prima vizită la acest nivel în istoria relaţiilor politico-diplomatice de după 13 septembrie 1991, când România a recunoscut noul stat suveran. Cu o populaţie de aproape o jumătate de milion de locuitori, Estonia are o economie de piaţă modernă şi unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Europa Centrală şi din regiunea Mării Baltice, iar  guvernele succesive au urmărit implemetarea unor reforme care au creat condiţiile necesare dezvoltării unei economii de piaţă moderne.

În ceea ce priveşte volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi Estonia acesta a depăşit 97 de milioane de euro, în România fiind înregistrate în jur de 52 de societăţi cu capital eston. În timp ce estonieii sunt interesaţi să investească în România în tranzacţii imobiliare, construcţii, transport şi depozitare românii sunt preocupaţi să exporte maşini, aparate, echipamente electrice, produse din metal, confecţii textile, mobilă, produse alimentare şi tutun./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie