Poliţiştii ucraineni au reţinut la Kiev 56 de membri ai unei grupări de extremă-dreapta

Poliţiştii ucraineni au reţinut duminică la Kiev 56 de membri ai unei grupări naţionaliste în urma unor incidente violente izbucnite înaintea paradei anuale a minorităţii gay, anunţă serviciul de comunicare al poliţiei. În primele ore ale dimineţii, peste 150 de protestatari de extremă-dreapta au încercat să blocheze ruta pe care urma să se desfăşoare marşul, în centrul Kievului. În momentul în care forţele de ordine au intervenit pentru eliberarea străzii au izbucnit incidente violente. Potrivit comunicatului poliţiei, „mai mulţi bărbaţi care au ripostat şi au folosit canistre cu benzină împotriva poliţiştilor au fost reţinuţi”. Gruparea de extremă-dreapta C14 susţine că poliţiştii i-au înconjurat pe protestatari, i-au atacat cu bastoanele şi au folosit gaze lacrimogene.

„Priviţi cum protejează «minorităţile sexuale» şi încalcă drepturile cetăţenilor simpli din Kiev”, sună un mesaj postat pe Facebook de gruparea C14. În apropierea de clădirea Operei au mai fost operate arestări, menţionează poliţia. Marşul „Kiev Pride” din 2015 a fost întrerupt de violenţe, iar prezenţa mare a forţelor de ordine din 2016 şi 2017 a asigurat desfăşurarea în condiţii paşnice a marşurilor. Săptămâna trecută însă, importante grupuri pentru respectarea drepturilor omului au criticat auutorităţile ucrainene pentru lipsa de acţiune a poliţiei în faţa violenţelor tot mai frecvente comise împotriva minorităţilor etnice, a activiştilor pentru drepturile femeilor şi pentru drepturile miniorităţii LGBT (LGBT – abreviere folosită ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay (homosexuale), bisexuale și transgen – n.red.).

Guvernul ucrainean şi-a sporit susţinerea faţă de drepturile LGBT de când noua conducere a ţării, prooccidentală, a ajuns la putere în 2014, însă criticii susţin că atitudinile homofobe rămân încă larg răspândite. /cstoica/gpodea

(www.reuters.com – 17 iunie)