Dirijorul Andrei Feher închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio

Afis 20 iunie Sala Radio La 26 de ani, tânărul dirijor născut în România Andrei Feher, absolvent al Conservatorului din Montreal, a fost numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra (Ontario – Canada), poziţie pe care va începe să o exercite din august 2018. Miercuri, 20 iunie (ora 19:00), Andrei Feher este invitat la Sala Radio pentru a dirija concertul de închidere a stagiunii Orchestrei de Cameră Radio, ansamblul Radio România care a făcut o tradiţie şi o misiune din promovarea tinerilor dirijori şi interpreţi români.

Alături de tânărul dirijor veţi mai avea ocazia de a-l aplauda pe scena Sălii Radio şi pe violoncelistul Mindaugas Backus – Lituania, muzician apreciat pentru evoluţia sa alături de Orchestra Barocă a Statelor Baltice, Orchestra de Cameră din Vilnius sau Orchestra Naţională Simfonică a Lituaniei.

Programul serii va aduce în faţa publicului celebri compozitori ai clasicismului muzical: Mozart – Adagio şi fuga în do minor pentru orchestră de coarde, Haydn – Simfonia nr. 88, Luigi Boccherini – Concertul în si bemol major pentru violoncel şi orchestră, dar şi o creaţie ce aparţine compozitorului român transilvănean Sigismund Toduţă (1908-1991) – Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde.

Andrei Feher a fost asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonică din Québec şi al dirijorului Paavo Järvi la Orchestre de Paris, unde a mai avut prilejul de a colabora cu alţi maeştri ai baghetei dirijorale, ca Zubin Mehta sau Valery Gergiev.

În 2013 a dirijat concertul final al festivalului Young Prague, iar în anul 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nézet-Séguin, în cadrul unui concert al Orchestrei Métropolitan din Montreal, moment ce a deschis seria colaborărilor sale cu această orchestră. În stagiunea 2015-2016 a fost reinvitat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Québec, al Orchestrei Metropolitain precum şi al apreciatei Orchestre de Paris, prezentând repertorii ce au inclus Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi lupul de Prokofiev, Till Eulenspiegel de R. Strauss. Stagiunea 2016-2017 a marcat debutul dirijorului Andrei Feher alături de Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Kitchener Waterloo Symphony Orchestra. În plus, faţă de continuarea colaborărilor cu ansamblurile anterioare, în stagiunea 2017-2018 Andrei Feher a fost invitat să dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d’Île de France.

Andrei Feher foto Matthieu GauchetNăscut la Vilnius (Lituania) într-o familie de muzicieni, Mindaugas Bačkus a absolvit Academia de Muzică şi Teatru din Lituania şi a continuat ulterior studiile la Royal Northern College of Music din Manchester, perioadă în care a susţinut mai multe recitaluri în Anglia şi în Scoţia. De la repertoriu baroc la creaţii contemporane, violoncelistul lituanian a abordat o gamă foarte variată de lucrări şi a colaborat cu muziceni de jazz, compozitori contemporani, ansambluri de muzică veche, companii de teatru sau de dans. A interpretat compoziţii contemporane în premieră absolută, atât la festivaluri din Lituania, cât şi la evenimente internaţionale ca Norfolk Chamber Music Festival – Connecticut, MaerzMusik – Berlin, Upbeat – Suedia şi Norvegia. În 2009, violoncelistul s-a mutat în oraşul lituanian Klaipėda, unde a preluat poziţia de director artistic al Orchestrei de Cameră Klaipėda. În acelaşi oraş, în 2017, a fondat Festivalul şi Concursul Internaţional de Violoncel.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

RADOR (18 iunie)