Un caricaturist din Pittsburgh spune că a fost concediat pentru că a râs de Trump

Caricaturistul american Rob Rogers şi-a pierdut locul de muncă la Pittsburgh Post-Gazette, joi, în urma unei decizii despre care el spune că „merge împotriva esenţei libertăţii presei”. Rob Rogers a fost pus pe liber joia trecută de conducerea ziarului la care a lucrat timp de 25 de ani, după ce şase caricaturi de-ale sale la rând au fost modificate şi angajatorul a încercat să-i schimbe fişa postului, după cum spune el. În ultima caricatură care i-a fost publicată, un bărbat umflat care reprezintă SUA, străpuns de o ţeapă din oţel pe care scrie „război comercial”, flutură steagul american şi spune: „Asta este pentru voi, Canada, Mexic şi Europa!”. După destituirea sa, Rogers l-a desenat pe Trump dând mâna cu liderul nord-coreean Kim Jong-un şi spunând „Tu eşti atât de talentat şi poporul tău de iubeşte, ia uite cum zâmbeşte!”, iar Kim este înfăţişat în picioare, deasupra unui morman de cranii.
Plecarea caricaturistului a iscat un protest al fanilor săi, între care şi primarul oraşului Pittsburgh, Bill Peduto. Într-o declaraţie, el afirmă: „Decizia de astăzi a conducerii ziarului Pittsburgh Post-Gazette de a-l concedia pe Rob Rogers după ce el a desenat o serie de caricaturi critice la adresa preşedintelui Trump este decepţionantă şi transmite un mesaj eronat despre libertatea presei, acum când aceasta este asediată”. Primarul spune că îl cunoşte de mult timp pe Rogers, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe caricaturist să-l critice şi pe el în desenele lui.
Rogers a fost finalist la Premiile Pulitzer în 1999 pentru caricaturile în care era ironizat preşedintele Bill Clinton de la vremea aceea, cele mai multe pe tema scandalului Monica Lewinsky.
După ce a plecat de la gazeta din Pittsburgh, Rogers a scris un editorial în New York Times cu titlul „Am fost concediat pentru că am râs de Trump”./abuzoian

(www.theguardian.com – 17 iunie)