Modificarea Codului de procedură penală a fost adoptată luni seară de Camera Deputaţilor

Modificarea Codului de procedură penală a fost adoptată, aseară, de Camera Deputaţilor. S-au înregistrat cu 175 de voturi „pentru”, 78 „împotrivă” şi o abţinere. PNL şi USR au anunţat că vor ataca proiectul la Curtea Constituţională. Angela Matei a urmărit subiectul şi vine cu detalii în Radiojurnal:
Reporter: Potrivit modificărilor votate în plenul Camerei Deputaţilor, sentinţa de achitare dispusă de prima instanţă se poate modifica doar dacă se aduc probe noi. Dezvăluirile în timpul urmăririi penale, referitoare la faptele şi persoanele vizate sunt interzise, iar arestarea preventivă se poate face doar dacă există probe şi indicii temeinice. Deputaţii au mai decis ca durata urmăririi penale să fie de un an, iar dacă procurorii nu reuşesc în această perioadă să trimită persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat. O altă modificare stabileşte că denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum un an de la faptă. Astfel, proiectul a fost aprobat în forma propusă de comisia specială, pe fondul criticilor opoziţiei, care a reclamat procedura rapidă decisă de majoritate. În ceea ce priveşte fondul, opoziţia a susţinut că unele modificări pun în pericol actul de justiţie. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat deja că PNL va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege.
Raluca Turcan: Şi ce ne propuneţi dvs astăzi aici, pentru că puteţi? Ne propuneţi aşa: revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluţionarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces, cu alte cuvinte, dacă există o decizie definitivă şi judecătorul a fost promovat sau s-a pensionat, se revizuiesc decizii definitive.
Reporter: Reprezentanţii majorităţii parlamentare au arătat în schimb că modificarea Codului de procedură penală urmăreşte transpunerea în legislaţia deviziilor CCR, a directivelor europene privind prezumţia de nevinovăţie şi a observaţiilor asociaţiilor profesionale. Preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, a precizat că scopul este acela de a pune capăt abuzurilor:
Florin Iordache: Prezentarea unor oameni cu cătuşe, care de-a lungul timpului s-au dovedit apoi nevinovaţi, la toate acestea vrem să punem capăt. La repartizarea dosarelor, dorim să implementăm şi la judecători şi la procurori, repartizarea aleatorie. Faptul că noi dorim înlocuirea sintagmei ‘îndoială rezonabilă’ cu ‘probe şi indicii temeinice’, noi trăim într-o Românie reală, că se fac dosare numai pe nişte indicii, pentru ca apoi, după trei ani în care o persoană este cercetată si este achitată, îi mai redă acelei persoane cineva acea tensiune, acele nopţi, acele zile şi consumul prin care trece? Nu.
Reporter: Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ, însă având în vedere sesizările de neconstituţionalitate anunţate de PNL şi USR, proiectul de lege va fi transmis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis abia după ce Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la demersurile opoziţiei./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iunie